Miquel Buch tanca files i es manté en el relat que els Mossos d'Esquadra fan el que han de fer i que ahir no van ser permissius amb ningú en cap moment. Es manté en la línia que cal garantir el dret a manifestació i també la seguretat pública, i ha explicat que ahir els dos grups antagònics es van mantenir separats fins que els ultres es van acostar massa a la manifestació que hi havia a Jardinets de Gràcia amb 15.000 persones.

"Ni es toleren ni es toleraran fets violents que afectin la convivència dels catalans i que agredeixen les persones. Vull que quedi clar per a tothom", ha dit Buch responent a les crítiques al dispositiu d'ahir, que no va aïllar el grup ultra i no va poder evitar uns incidents que van desembocar en una altra nit d'aldarulls i càrregues.

Sobre la seva continuïtat en el càrrec i la confiança del Govern en ell com a conseller d'Interior, Buch ha dit que ara no és el moment de plegar: "Estic al capdavant de la Conselleria d'Interior durant uns fets complexos. Jo estaré al capdavant d'aquest departament vetllant per la seguretat dels catalans i per la feina que fem cada dia. Si en algun lloc algú del departament s'ha equivocat, ho hem d'estudiar perquè no torni a passar".

Menys actes vandàlics, més intensitat

El conseller ha admès que tot i que ahir hi va haver menys danys a la ciutat i menys actes vandàlics, la intensitat ha augmentat. "Ahir a la nit van baixar en nombre però van augmentar en violència", ha dit Buch.

Segons el conseller, un cop es va haver desconvocat la concentració de Jardinets de Gràcia va ser quan van aparèixer "grups violents". Ahir hi havia còctels molotov, i es van tirar coets a les línies policials i a les furgonetes dels Mossos. La guerrilla urbana està preparada per al cos a cos i sembla que ha agafat desprevinguts els Mossos, que ahir no van tenir el suport de la policia espanyola.

Buch no ha explicat per què ahir no van demanar el suport del CNP quan aquests dies han dissenyat els dispositius conjuntament.

Sobre els infiltrats

El conseller Buch també ha aclarit que no hi ha infiltrats policials a les manifestacions i que quan el president Quim Torra va dir "infiltrats" durant la seva compareixença de dimecres a la nit es referia a persones que no tenen res a veure amb el moviment independentista.

"Els infiltrats són persones que no tenen res a veure amb el moviment independentista d'aquest país. Les imatges que veiem no tenen res a veure amb la reivindicació independentista d'aquest país", ha dit el conseller.

La imatge de l'independentisme, segons Buch, és la de les marxes que es fan aquests dies arreu del país, "normals, pacífiques i cíviques", i insisteix que "s'ha garantit el dret a manifestació i els catalans han demostrat que el camí de les reivindicacions és cívic i pacífic, i que s'aïllen les actituds violentes".

El conseller ha explicat que hi va haver voluntat de mediació amb els grups ultres, i ha explicat les imatges que circulen d'un antiavalot parlant amigablement amb un dels manifestants feixistes de la plaça d'Artós.