La Comissió Europea es resisteix a demanar una investigació sobre la mort de més d'una vintena de migrants el passat divendres en un intent d'entrada a Melilla. La portaveu d'Afers Exteriors i Seguretat de l'executiu comunitari, Nabila Massrali, ha assegurat aquest dilluns que estan en contacte amb les autoritats del Marroc per entendre les "circumstancies detallades" d'uns fets que ha considerat "tràgics". Malgrat que Massrali ha expressat la voluntat d'esclarir què va passar, Brussel·les no demana per ara una investigació dels fets. "Estem en contacte amb les autoritats del Marroc per entendre clarament les circumstàncies de la situació", ha dit la portaveu comunitària, que ha subratllat que també estan en contacte amb les autoritats espanyoles. A més, Massrali ha remarcat la necessitat de "reforçar la cooperació en la lluita contra les xarxes de crim organitzat", que ha dit estan "implicades en el tràfic d'éssers humans".

Toc d'atenció a Sánchez

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a demanar al govern espanyol que investigui què va passar divendres passat en la frontera entre el Marroc i Melilla. "No hi poden haver mots de primera i morts de segona", ha dit Colau. L'alcaldessa ha afirmat que si s'haguessin produït desenes de morts en una manifestació a Barcelona o Madrid tothom estaria escandalitzat i demanant explicacions i investigacions. Així, ha dit que es tracta de la frontera espanyola i europea i ha alertat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "no es pot mirar cap a una altra banda". L'alcaldessa ha tornat a retreure al president les seves paraules divendres passat i ha dit que l'actuació de la policia "no es pot considerar ni bona ni exemplar".

Sánchez culpa les màfies

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha culpabilitzat "les màfies internacionals que organitzen els atacs violents" del salt a la tanca de Melilla, en el qual segons les autoritats marroquines van morir almenys 23 migrants, i ha lamentat les morts. "Lamentem la pèrdua de vides humanes, en aquest cas de persones desesperades que buscaven una vida millor i que són víctimes i instruments de màfies i delinqüents que organitzen accions violentes contra la nostra frontera", ha afirmat en una entrevista a La Vanguardia aquest dilluns, i ha agraït a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Gendarmería marroquina la seva tasca. Ha defensat que Espanya tingui bones relacions amb el Marroc i Algèria alhora: ha assegurat que el Marroc "és un soci estratègic per a Espanya" pel que fa al control de la immigració i la lluita contra el terrorisme i ha apostat per --textualment-- ampliar el radi de col·laboració amb Algèria, en matèria d'emigració, seguretat i cooperació econòmica.