El portaveu de la Comissió Europea, Tim McPhie, ha afirmat que la llei d'amnistia que negocia el PSOE "és una qüestió interna d'Espanya i s'ha de tractar dins del seu ordre constitucional". Es tracta d'una posició que al setembre ja ha anunciat el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand. En aquella ocasió, Wigand va afirmar: "La nostra posició és ben coneguda: Es tracta d'un assumpte intern per Espanya, simplement s'ha d'abordar dins de l'ordre constitucional, fins i tot la qüestió de possibles perdons". En les dues ocasions, Brussel·les ha remarcat la necessitat que qualsevol mesura s'emmarqui dins la constitució. 

Si bé, des de la Comissió ja s'havia parlat de l'amnistia anteriorment, aquest dilluns, McPhie ha estat preguntat per la qüestió després que Pedro Sánchez en parles per primer cop el passat dissabte. "En el nom d'Espanya, a l'interès d'Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenso avui l'amnistia a Catalunya pels fets esdevinguts la dècada passada", va afirmar Sánchez en la seva intervenció en el comitè federal del PSOE, màxim òrgan del partit entre Congressos, del qual formen part entre d'altres els membres de l'executiva federal i els líders territorials. 

Els socialistes confien en la investidura (amb reserves) 

La Moncloa manté la reserva sobre l'estat de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez i també sobre la data en què es podria celebrar. Una reserva que contrasta amb les declaracions de dissabte de Sánchez, on per primer cop va adreçar la qüestió de forma frontal. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu en funcions, Isabel Rodríguez, s'ha limitat a assenyalar que "és el torn dels grups parlamentaris" és a dir, els "representants del poble espanyol" que són els que han d'"adoptar les decisions de futur per a Espanya". 

Tanmateix, a la consulta a la militància del PSOE per tirar endavant la investidura s'ha opacat l'amnistia. Concretament, la pregunta que es fa a la militància només menciona el pacte amb Sumar i els possibles pactes amb "altres formacions". La pregunta en qüestió és: "Feu costat a l'acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per assolir la majoria necessària?". Segons recullen els estatuts del partit, les consultes sobre acords de governs són obligades i, el resultat, vinculant. La consulta durarà una setmana i podran votar els 172.600 afiliats directes del PSOE, incloent-hi els militants de Joventuts Socialistes d'Espanya, els del PSC i la seva organització juvenil (JSC).