Brussel·les examinarà de prop el pla del govern de Pedro Sánchez per combatre les fake news, amb la finalitat de determinar que no suposi cap irregularitat i que s'ajusti a les directrius de la UE.

La Comissió Europea està estudiant el pla, publicat ahir al BOE, després de conèixer les crítiques dels principals partits de l'oposició, que denuncien un intent de controlar els mitjans de comunicació des de l'executiu espanyol.

Un portaveu de la Comissió ha assenyalat aquest matí en roda de premsa que l'executiu comunitari està "pendent" de la mesura del govern espanyol, i analitza la situació perquè s'ha aprovat en el marge de l'estat d'alarma. "La Comissió està vigilant l'aplicació de les mesures d'emergència durant la pandèmia", ha indicat.

Fonts comunitàries han confirmat a Europa Press que Brussel·les està "estudiant" l'ordre que permetrà al govern espanyol monitoritzar la informació amb l'argument de perseguir la "difusió deliberada, a gran escala i sistemàtica de desinformació, que busqui influir en la societat amb fins interessats i espuris". El problema és qui decideix que una notícia és desinformació.

L'ordre, publicada aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat i signada pel Ministeri de Presidència que dirigeix ​​Carmen Calvo, justifica la decisió de control en "un dels pilars que sustenten les societats democràtiques", com és l'accés a la informació veraç.

Diversos partits de l'oposició a Espanya han indicat que portaran l'assumpte davant les institucions perquè "intervinguin en defensa de l'Estat de Dret".