El ministre d'Economia de França, Bruno Le Maire, ha posat Espanya d'exemple per escenificar una mala gestió del control del preu de la llum. Le Maire ha demanat a la premsa francesa que miri "el que passa a Espanya o al Regne Unit amb les factures de l'electricitat", perquè, com ell assegura, "ha crescut un 60% l'últim any, mentre que a França només un 4%". El titular d'economia és un dels ministres més veterans del Consell de Ministres d'Economia i Finances de la UE, i reivindica menyspreant l'executiu espanyol que les seves polítiques de posar un topall a les factures de les llars "són les bones decisions", en contrast amb les espanyoles. També ha subratllat que la inflació francesa és més baixa que en les altres economies europees. De fet, la meitat que l'espanyola.

"Observin el que passa a Espanya, en el Regne Unit, amb un augment de les factures de l'electricitat del 60%, del 70%, del 80%, i nosaltres, el 4%. No dic que aquesta pujada sigui escassa, però insisteixo que vegin com el president Emmanuel Macron i el seu govern ha esmorteït el xoc", ha declarat Le Maire als periodistes. L'impacte en les factures dels ciutadans i les petites empreses és molt inferior a França pel topall imposat per l'executiu de Macron fa més d'un any. En canvi, el govern espanyol ha optat per no posar fre a les factures, sinó fer-ho de manera indirecta abaixant impostos o inclús amb l'anomenat topall ibèric en el preu del gas en el mercat majorista. Tot i això, el ministre francès ha reconegut que l'actual topall no es mantindrà indefinidament, i a partir del 2023 es revocarà, però s'ha compromès a què les factures no s'inflin bruscament quan es retiri. "No ho hem amagat, el gener del 2023 hi haurà augments del preu del gas i de l'electricitat, però seran atenuats, com el que hem fet des de fa 14 mesos", ha assegurat al respecte. Cal recordar que limitar el preu de la llum actualment li costa a França aproximadament 20.000 milions d'euros de les arques públiques.

Le Maire ha tornat a al·ludir als veïns espanyols afirmant que les seves polítiques mai, de cap manera, provocaran un dur cop a les llars. Així ho ha argumentat: "No volem que la inflació es tradueixi en brutalitat econòmica amb els nostres compatriotes", ha dit. 

El preu de la llum repunta

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l'engròs ha despuntat aquest dissabte passat un 21,2% respecte al divendres, fins als 385,85 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta al mercat a l'engròs a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l'aplicació de l'excepció ibèrica' per topar el preu del gas per a la generació d'electricitat, tal com explica l'agència Europa Press.

D'aquesta manera, el preu ha tornat a pujar, després dels dos últims dies de caigudes. No obstant això, el nivell s'ha mantingut allunyat dels màxims des de l'entrada en vigor de "l'excepció ibèrica" que van marcar dimarts passat i dimecres, quan va escalar fins als 436,25 euros/MWh. En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat a l'engròs -el denominat pool- s'ha situat en 160,04 euros/MWh. El preu màxim s'ha registrat entre les 22:00h i les 23:00h, amb 242,82 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 127 euros/MWh, s'ha donat entre les 12:00h i les 13:00h.