L'aliança d'Esquerra Republicana amb el PSOE per facilitar la investidura de Pedro Sánchez li està costant un allau de retrets de part de l'independentisme. Ni Junts per Catalunya ni la CUP comparteixen l'estratègia. Si fins ara les crítiques més dures havien estat entre ERC i JxCat, avui l'enganxada ha estat entre un dels dos diputats de la CUP al Congrés i el cap de files dels republicans, Gabriel Rufián. 

Albert Botran (CUP) s'ha molestat perquè Rufián ha repiulat un escrit del periodista d'El Español Daniel Basteiro, on es feia ressò del fet que els representants VOX hagin marxat de l'hemicicle quan parlava Bildu i no durant el torn de la CUP. El diputat anticapitalista n'ha fet una captura i ha retret al portaveu d'ERC a Madrid que "Quan l’independentisme t’importa més aviat poc, enlloc de debatre amb altres indepes els caricaturitzes. Si t’has de servir d’un periodista espanyolista ho fas sense vergonya. Li he intentat dir personalment a Gabriel Rufián però m’ha donat l’esquena abans que acabés de parlar"

La rèplica de Rufián ha estat encara més crua. Primer s'ha defensat assegurant que el retuit "no és cap atac". Seguidament ha acusat Botran de mentir perquè, segons la seva versió, l'ha "escoltat fins el final". Ho remata dient que "has vingut a demanar-me explicacions per un RT i és tan ridícul que crec que es comenta sol". I afegeix que "no intentis tapar les teves contradiccions amb fum".