Comença una lluita de "dos rounds" al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea, tal i com ha assegurat Gonzalo Boye, l'advocat del president a l'exili i també eurodiputat Carles Puigdemont. "La d'avui és una de les dues cites més decisives que tenim, juntament amb la del suplicatori, això és una lluita que es farà en dues parts", ha dit el lletrat poc abans de l'inici d'aquesta sessió sobre els exiliats independentistes a Luxemburg. En declaracions a Catalunya Ràdio, Boye ha insistit en mostrar el seu convenciment del retorn dels exiliats a Catalunya: "Construirem les bases legals per tal que puguin tornar".

Preguntat sobre si creu que el TJUE tindrà una resolució favorable als independentistes, l'advocat ha sigut contundent: "La resolució serà conforme al dret, això ho tinc claríssim. Ens hem explicat molt bé i tenim la raó. El que està clar és que el tribunal no resoldrà pensant en la indissoluble unitat d'Espanya". D'aquesta manera, Boye ha aprofitat per explicar com serà aquest procés que s'inicia aquest dimarts a Estrasburg: tant bon punt arrenqui la sessió s'obrirà un torn d'al·legacions inicials per a les parts amb uns temps predeterminats i controlats, si el tribunal ho considera hi haurà dret a rèplica i després començaran les preguntes, "és com un examen", ha fet broma el lletrat. El que també se sabrà aquest dimarts és quan l'advocat general presentarà les seves conclusions, ja que un cop ho faci passarà un mes, més o menys, fins que hi hagi una sentència ferma. Si fa uns càlculs aproximats, Gonzalo Boye pot estimar tenir la sentència al mes de juny.

Un error per part de Llarena

Gonzalo Boye ho té clar i no ha dubtat en criticar i qüestionar la decisió de Llarena a l'hora de presentar aquestes qüestions prejudicials ja que està convençut que li serviran de ben poc al jutge espanyol. "No aconsegueixo entendre què li passava pel cap a Llarena en el moment de presentar les prejudicials. No tinc clar què pot guanyar en una vista com la d'avui, en canvi té molt a perdre ja que pot quedar en evidència tot el que s'ha fet des de 2017 en contra de l'independentisme i pot aconseguir que les seves euroordres siguin nul·les perquè no s'ajusten a la legalitat", ha apuntat.

El magistrat del Suprem va enviar al TJUE fins a set preguntes prejudicials on qüestiona que Bèlgica rebutgés l'extradició de l'exconseller Lluis Puig perquè veia un risc de vulneració dels drets fonamentals. En concret, del dret a un judici just i a la presumpció d'innocència. L'advocat de Puigdemont defensa que hi ha "jurisprudència" europea que permet als tribunals examinar si, en el cas d'una euroordre, es podrien vulnerar els drets fonamentals encara que no hi hagi "deficiències sistèmiques" de l'estat de dret. Així, Boye creu que el TJUE donarà via lliure a Bèlgica per denegar l'euroordre per risc de vulneració de drets. "Llarena no s'ha estudiat la jurisprudència", diu.

Propers passos

Finalment, en declaracions a l'ACN, l'advocat ha explicat que a partir de la resposta del TJUE a les prejudicials, Llarena haurà de decidir si manté, retira o modifica les euroordres contra els exiliats. "Si vol fer una quarta euroordre, haurà de demanar un altre suplicatori", avisa Boye, que de totes maneres creu que la situació judicial dels seus clients es resoldrà "en els pròxims mesos". "A Llarena no li agrada la resposta del TJUE", opina.