L'advocat dels presidents Puigdemont i Torra, Gonzalo Boye, ha explicat en un acte de presentació del seu llibre Así están las cosas (Roca Editorial) celebrat aquest dissabte a Amer (La Selva) quins han estat els pilars de la seva estratègia de defensa jurídica per als dirigents independentistes a l'exili.

Recordant que el novembre del 2017 tothom donava per fet que Puigdemont seria traslladat a una presó espanyola en 30 dies, Boye ha explicat que han "hackejat el sistema jurídic que tenien". "Un sistema pervers en el qual les normes s'interpreten i s'apliquen en funció d'uns criteris polítics. Nosaltres, entrant per la porta del darrere de les normes, les hem contrarestat amb la interpretació democràtica del dret europeu", ha criticat.

acte boye amer - @peremarticolom

Assistents a l'acte amb Gonzalo Boye i Josep Costa a Amer (@peremarticolom)

"La clau està en que no hem hagut d'esperar anys al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), sinó que ja hem acreditat en tribunals estrangers que el Tribunal Suprem no era competent per fer tot el que ha fet", en referència a l'estratègia d'anar a l'exili de Puigdemont i Toni Comín.

La inhabilitació de Torra

Pel que fa a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, el lletrat ha advertit que "potser el pla era un altre. I potser per això el Rei està tan cabrejat. Potser el pla era muntar un numeret el divendres", ha afirmat en referència a l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges que es va celebrar divendres  a Barcelona.

En qualsevol cas, Boye ha advertit que guanyaran: "Per molt que ells inhabilitin el president Torra, nosaltres els guanyarem". "Només dos països tenen problemes amb les pancartes dins de la jurisdicció del TEDH: Espanya i Turquia. Estem posant moltes coses sobre la taula que són autèntiques vergonyes. I estem demostrant que els mal anomenats constitucionalistes, en realitat eren una banda de feixistes", ha etzibat.

Boye també ha comentat que es podria recusar tots els nous jutges que van cridar 'Visca el Rei' perquè no portin casos que tinguin relació amb els independentistes catalans. "Què passa amb els que no som monàrquics? En quin costat estem?", s'ha preguntat.

Per la seva banda, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, s'ha mostrat optimista en poder refer la unitat estratègica de l'independentisme. "Tenim la possibilitat de tenir una estratègia que ens acabi unint en una fórmula per culminar el procés cap a la independència", ha dit.