Els eurodiputats independentistes avui han tornat a recuperar la immunitat plena, gràcies a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Aquesta resolució anul·la la interlocutòria del Tribunal General de la UE i suspèn cautelarment els efectes del suplicatori del Parlament Europeu i la seva decisió d'aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest moviment de la justícia europea ha provocat multitud de reaccions. Una d'elles ha estat la de l'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, que ha assegurat que la sentència d'avui "posarà a prova els límits geogràfics del Dret de la Unió", al·ludint indirectament a Espanya i quin serà el seu pròxim moviment respecte als eurodiputats. Boye ha volgut remarcar la importància d'aquesta decisió del TJUE i la repercussió que tindrà, "tota la resta no són més que relats i excuses de mal pagador", ha sentenciat.

El TJUE considera així que existeix el risc que als exiliats se'ls violin els seus drets i les immunitats associades al seu càrrec com a europarlamentaris mentre no es resol la causa principal. A principis d'abril, la Comissió Europea i Espanya defensaven davant el Tribunal un examen limitat dels drets fonamentals a l'hora d'executar euroordres, llavors els exiliats van reivindicar que el dret de la UE i el dret internacional donen més marge per revisar possibles vulneracions de drets fonamentals.  Boye ho ha explicat així a Twitter: "Estimada la cassació interposada en contra de la retirada de les mesures cautelars de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí del 30 de juliol".  Ara, el TJUE ha suspès cautelarment els efectes del suplicatori, argumentant que la demanda del retorn de les cautelars sol·licitada pels eurodiputats de Junts "compleix el requisit d'urgència" i que el fet que no hagin estat detinguts fins ara "no significa que no puguin ser-ho". 

La decisió del tribunal amb seu a Luxemburg arriba després que els tres eurodiputats presentessin al novembre un recurs a la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de desestimar les cautelars per la seva immunitat. Així ho va decidir el 30 de juliol el TGUE, quan va retirar la immunitat als tres exiliats després de tornar-los l'aforament com a mesura cautelar, mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori, sol·licitat pel jutge instructor del Suprem Pablo Llarena. En aquella ocasió, el TGUE va anunciar que desestimava el recurs i aixecava les cautelars, ja que no hi havia el requisit d'urgència davant un dany greu i irreparable com invocaven els eurodiputats i que “no han demostrat que puguin ser objecte d’una detenció imminent”.