L'advocat Gonzalo Boye s'ha revoltat contra l'escrit del fiscal José Miguel de la Rosa Cortina, en el qual argumenta la projecció pública que ha tingut el lletrat arran d'alguns dels seus casos i, en particular, amb la defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont, per posar en dubte el dret a l'honor i a la imatge davant les desqualificacions publicades contra ell en un mitjà digital. La defensa de l'advocat ha fet arribar un escrit al Suprem en què adverteix que el fiscal ha incomplert els seus deures d'imparcialitat i legalitat, la qual cosa comporta una falta molt greu, davant la qual hauria d'intervenir la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, a qui demana que es faci arribar l'escrit, i fins i tot la ministra de Justícia, Pilar Llop.

El fiscal va presentar el passat 21 de desembre un escrit en què feia costat al recurs del director de Periodista Digital, Alfonso Rojo, contra la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid que va sentenciar que s'havia vulnerat el dret a l'honor de Boye i s'havia sobrepassat els límits de la llibertat d’expressió titllant repetidament l’advocat de “gentussa”, “etarra”, “element criminal”, “advocat de cocomocho”, “impresentable perillós” o “brut carceller”, entre altres qualificatius.

En el seu escrit, De la Rosa contextualitza les paraules de Rojo en una situació política i de tensió que, segons el fiscal, permet que la llibertat d'expressió passi per davant del dret a l'honor. El fiscal argumenta que tot i que les expressions utilitzades contra el lletrat poden ser feridores i molestes, “el Sr. Boye no és un simple advocat”. “Moltes de les causes en què intervé es caracteritzen per ser extremadament polèmiques i generar debats d’alta tensió política, com, per exemple, el procediment contra el Sr. Puigdemont”, afegeix.

Posició política del fiscal

En l'escrit que avui ha fet arribar al Suprem, la defensa de Boye recorda que el fiscal De la Rosa va ser el responsable d'anomenar "Más dura será la caída" el document en què l’octubre del 2017 la Fiscalia General de l'Estat va comunicar les acusacions de rebel·lió i sedició contra els líders del procés. La defensa adverteix que aquell títol “reflecteix a les clares la posició política” del fiscal, que queda exterioritzada en el seu informe i que "només el trasllat del posicionament ideològic a la seva feina" com a fiscal explica els raonaments del seu escrit del 21 de desembre.

“El dret, com bé sap el fiscal De la Rosa Cortina, no empara els insults”, adverteix la defensa de l'advocat, a més de retreure que “contextualitzar” en la forma com ho fa el fiscal “no és més que una extrapolació dels seus propis sentiments” cap a Boye, amb la qual cosa reflecteix de nou “una postura ideològica que l’aparta de la seva obligada subjecció als principis de legalitat i imparcialitat”.

 

Enemic digne de ser deshumanitzat

Boye adverteix que el deure de defensa de la legalitat impedeix informes com el de De la Rosa, que “és perfectament coneixedor” que la llei i la jurisprudència no li permeten “contextualitzar”, com pretén, l’insult, ni tampoc “faltar a la veritat” com fa en diferents paràgrafs del seu escrit.

El document afegeix a més que l’obligació d’imparcialitat del fiscal no li permet, “mogut per un ànim aliè a la seva obligació”, donar veu, fer propis i defensar insults en contra de ningú, “per molt que la postura política del Sr. De la Rosa Cortina el porti a considerar el Sr. Boye com un enemic digne de ser deshumanitzat i privat de qualsevol dret, que és el que, en definitiva, pretén amb el seu escrit de 21 de desembre de 2021”.

Retreu que el que és important per al fiscal és que com que Boye és advocat de Puigdemont, “deixa de ser subjecte de qualsevol tipus de dret” en el que descriu com “una mena de venjança en contra del lletrat, privant-lo, com pretén, de qualsevol tipus de dret en funció de qui defensa”.

El text admet que no es pot recusar un fiscal, però denuncia que ell sí que s'hauria d’haver abstingut en aquest cas, per la qual cosa ha incorregut en una falta molt greu, d’acord amb l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, per la qual cosa demana que es faci arribar l’escrit de De la Rosa a la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ja que la sanció entra dins de la seva competència, i fins i tot de la competència de la ministra de Justícia, Pilar Llop.

Així mateix, l'advocat demana còpia testimoniada del text del fiscal De la Rosa, del 21 de desembre, del qual no en van tenir notícia fins al passat divendres, 14 de gener.