L'advocat del president a l'exili Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha ironitzat a Twitter sobre les reaccions d'Inés Arrimadas i Adrián Vázquez Lázara a la sentència del TJUE sobre la negativa de la justícia belga a lliurar Lluís Puig al Tribunal Suprem. Arrimadas ha fet una piulada on afirma que la sentència del tribunal de Luxemburg és una "gran notícia". "Els colpistes estan més prop de rendir comptes a Espanya. El TJUE reafirma la legitimitat de la democràcia espanyola: Bèlgica no pot negar el lliurament de fugits. És trist que Europa defensi més als nostres jutges que el Govern de Sánchez", ha escrit a Twitter. En la mateixa línia s'ha expressat el secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez Lázara, qui ha escrit que "s'aplana el camí per al lliurament dels escapolits de la justícia". "El TJUE es pronuncia sobre la prejudicial presentada pel Jutge Llarena i conclou que un estat membre de la UE no pot denegar l'execució d'una euroordre pels motius pels quals ho va fer Bèlgica", ha afirmat a Twitter el secretari general de Ciutadans.

Davant d'aquestes dues piulades, Gonzalo Boye ha reaccionat a Twitter. "Deu ser problema de comprensió lectora", ha piulat. La resposta de Boye s'emmarca dins les diferents línies d'interpretació de la sentència emesa aquest dimarts pel TJUE. Des d'un sector, el més proper a l'independentisme, que ha vist la sentència com un pas endavant i una nova finestra de lluita contra la repressió, i una altra lectura, per part del sector més espanyolista, que ha vist la sentència com una victòria i un suport a una possible extradició de Puigdemont i els alteres exiliats a Bèlgica.

Boye valora la sentència

L'advocat Gonzalo Boye, que representa als exiliats de Junts, recorda la importància de llegir a consciència les sentències del TJUE abans de fer valoracions precipitades; tot i això, Boye recorda que la sentència afirma que Bèlgica "ho va fer bé", al no extradir als exiliats que resideixen al país i exerceixen d'eurodiputats. L'advocat ha celebrat la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). "Les sentències del TJUE són per llegir-les íntegrament; avui és un gran dia", ha piulat aquest dimarts, després que la justícia europea hagi avalat el rebuig de les euroordres si es considera que hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets.

La sentència del TJUE

La sentència del TJUE sobre la negativa de la justícia belga a lliurar Lluís Puig al Tribunal Suprem, adverteix que un estat membre de la UE no pot negar-se, "en principi", a executar una euroordre, però sí pot aplicar una disposició nacional que prevegi que es pot denegar l'ordre de detenció quan "donaria lloc a la vulneració d'un dret fonamental". El TJUE admet, tal i com van argumentar les defenses dels exiliats en referència al tracte que rep l'independentisme per part de la justícia espanyola, que per denegar l'euroordre un tribunal pugui valorar l'existència de deficiències del sistema judicial "que afectin la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones al qual pertany l'interessat". Aquest pronunciament serà clau per a la sentència que el mes d'abril haurà d'emetre el Tribunal de Luxemburg amb relació a la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.