L'advocat Gonzalo Boye ha revelat en una entrevista amb la televisió veneçolana Telesur, que Espanya va enviar entre 80 i 90 agents a Estrasburg, el dia de la constitució del nou Parlament europeu, el 2 de juliol, per intentar detenir el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín. Hauria aprofitat un conveni bilateral entre Espanya i França per fer la detenció i traslladar-los de forma immediata a Madrid, on haurien estat empresonats, segons l'advocat.

"El que va passar aquell dia va ser bastant fort. Espanya va desplaçar prop de 90 agents operatius a Estrasburg amb l'objectiu de detenir el president Puigdemont i el conseller Toni Comín. I per pujar-los en un avió i traslladar-los a Espanya en virtut d'un conveni migratori que existeix des de l'any 2002 entre Espanya i França. Per tant no es tractava una actuació en dret, sinó bàsicament d'una mesura de força", ha indicat.

Segons Boye, davant d'aquesta situació van decidir no córrer el risc, i per això Puigdemont i Comín es van mantenir en territori alemany. "Vam ser puntualment informats de la situació", ha reconegut, sense revelar les fonts. "Fins i tot agents espanyols van traspassar la frontera alemanya. Estaven llançats en un operatiu bastant demencial si ho mirem des de la perspectiva del que és Europa", ha afegit.

L'advocat ha explicat que van arribar el dia anterior i es van allotjar en un poble alemany fronterer. "El mateix dia 2 vaig baixar a esmorzar com solc fer sempre a les 6 del matí, i al cap de pocs minuts ja van aparèixer operatius espanyols, jo diria que actuant de forma bastant matussera. Immediatament van ser detectats", ja explicat.

Ha indicat que quan va baixar a esmorzar Puigdemont, ell mateix va informar els escortes del president qui eren els agents espanyols que el vigilaven a la cafeteria de l'hotel alemany. "Era una situació una mica kafkiana, semblava la unitat de Pancho Villa. Sabíem qui eren ells i quin era el seu objectiu", ha afegit.

"En el transcurs del matí ens van confirmar l'operació que estava en marxa, teníem informacions molt potents i molt encertades. I el vicepresident del Parlament Josep Costa i jo mateix vam decidir creuar el pont [fronterer] i anar fins a la manifestació de ciutadans catalans per informar-los del que havíem aconsellat al president. Durant el recorregut, de només 3 quilòmetres, vam veure tot el dispositiu policial [espanyol]. Estava plantejat amb dos cercles, per evitar que sota qualsevol circumstància el president i el conseller poguessin arribar a la manifestació", ha afegit.