L'advocat Gonzalo Boye, defensor dels independentistes espiats per l'Estat espanyol amb el programari Pegasus i víctima del CatalanGate ha reaccionat amb contundència a l'esborrany de l'informe de l'Eurocambra que confirma les escoltes il·legals al moviment polític fet públic aquest dimarts. A banda de la repressió per part de l'Estat a un moviment democràtic, Boye ha posat l'accent en el fet que l'espiessin a ell i a altres advocats en representació dels líders independentistes, per la gravetat del delicte que representa en vulnerar una norma tan fonamental com el secret professional, i, de retruc, el mateix dret a la defensa. Ho ha fet a través de Twitter, on ha reblat que l'espionatge a advocats impossibilita l'existència de "l'estat de dret i la democràcia". "Aquí és on ens han arrossegat, fora de l'estat de dret", ha afegit més tard.

La comissió Pegasus de l'Eurocambra assenyala el govern espanyol com a responsable del CatalanGate

L'autorització del jutge d'espiar-lo va ser "arbitrària"

A banda de les reaccions a través de Twitter, Gonzalo Boye també ha manifestat indignació en una entrevista per El món a Rac1, en la qual ha expressat que ell afegiria un altre punt a les conclusions de la Comissió Pegasus del Parlament Europeu. Així, a banda de violar els drets fonamentals com la privacitat de les víctimes del CatalanGate, l'espionatge de l'independentisme per part de l'Estat "viola també l'article 24 de la Constitució espanyola-- que diuen defensar tant-- sobre el dret a la Defensa", ha dit en referència a les escoltes a advocats que comprometrien el secret professional. També ha volgut recordar que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Lucas Murillo "va autoritzar l'espionatge del meu telèfon durant el mateix temps que resolia els plets electorals" dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, fet que, al seu torn, "afecta també els plets pendents al Tribunal de Justícia de la Unió Europea", perquè compromet "la confidencialitat d'aquests procediments". Quant a l'autorització del jutge per espiar un advocat, Boye ho ha titllat d'"absolutament arbitrària, mancada de qualsevol fonament legal i que ens retrotreu als temps en blanc i negre", ha etzibat.

Què passarà ara?

Preguntat sobre quines són les següents passes a seguir després de l'informe, Boye ha detallat que el remetran al Tribunal General i el Tribunal de Justícia de la UE. "Creiem que és tremend. Fixin-se que en aquests tribunals s'estan pledejant contra el Parlament Europeu, però, sobretot, contra el Regne d'Espanya, mentrestant el Regne d'Espanya ens espiava", ha dit amb to d'indignació. "Sense secret professional, no hi ha estat de dret. Aquí és on ens han arrossegat, fora de l'estat de dret. L'Estat ha de començar a replantejar-se on vol jugar. Si dins de la UE respectant les regles, o fora. Ja està bé de fugir d'explicacions i d'estar negant la realitat", ha conclòs".