Quan fa més d'un any de l'empresonament del periodista basc Pablo González a Polònia, la premsa internacional continua fent ressò del cas. Ara ha estat el setmanari mexicà el Proceso qui ha recollit la història de González, detingut mentre cobria la guerra a Ucraïna, acusat de ser un espia. El seu advocat, Gonzalo Boye, i el diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu han denunciat, en declaracions al diari citat, que les autoritats espanyoles han deixat al periodista "pràcticament sol" i no han lluitat per alliberar-lo. "El pitjor és que les autoritats espanyoles no protesten ni diuen res sobre la seva detenció i l'aïllament", ha afirmat Iñarritu. En aquesta línia, ha exposat que des de l'executiu asseguren que "és una situació normal, quan sens dubte no ho és perquè es tracta d'un periodista que en ple exercici professional ha estat detingut".

Així mateix, Boye ha explicat un altre incident que va viure Pablo González setmanes abans de la seva detenció, quan es trobava al Donbass cobrint la invasió russa. Els serveis de la intel·ligència ucraïnesa van interrogar al periodista acusant-lo de "prorús", fent-li preguntes sobre papers comptables relacionats amb un diari basc en què ell col·laborava. "Com comprendràs, els serveis ucraïnesos no podrien saber això si no els ho deia els serveis secrets espanyols", ha denunciat l'advocat en declaracions a Proceso. Però l'escenari encara es complica més perquè, segons ha exposat Boye, el mateix dia que González va ser interrogat, agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol van visitar familiars del periodista "amb l'únic objectiu d'intentar desacreditar-lo". El lletrat ha subratllat que, tot i parlar amb l'entorn de González, els serveis d'intel·ligència espanyols no es van posar mai en contacte directe amb el periodista, que dies més tard va ser detingut a Polònia.

El mitjà mexicà Proceso ha destacat la inacció del govern espanyol davant el cas i han remarcat que només el cònsol espanyol a Varsòvia ha mostrat interès en la situació de González. Per la seva part, el president Pedro Sánchez només va abordar la qüestió en una reunió amb el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawkecki, el passat juliol, però no va voler donar detalls de la conversa.

La detenció de Pablo González

Quan feia uns dies que havia començat la guerra a Ucraïna per la invasió de les tropes de Vladímir Putin, el periodista basc Pablo González va ser detingut a la localitat polonesa de Przemsyl, a pocs quilòmetres de la frontera. Des d'aquell 28 de febrer, González ha estat detingut a Polònia, acusat de ser un agent espia rus. Cal destacar que el periodista, a banda de ser basc, també té la nacionalitat russa, cosa que podria haver motivat la seva detenció.