Nou pas de l'advocat Gonzalo Boye contra la magistrada de l'Audiència Nacional María Tardón, que intenta incriminar-lo per un presumpte delicte de blanqueig de capitals procedent del narcotràfic. Boye ha presentat un incident de recusació i acusa la jutgessa de tenir "interès personal a perjudicar-lo". Per això, demana que se la retiri de la causa.

Tardón va ser l'encarregada d'investigar una operació contra el narcotràfic que va culminar amb el seu processament per un delicte de blanqueig de capitals, i el de José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco. En aquesta causa, on van ser processades 44 persones més i 5 mercantils, s'ha investigat un suposat entramat criminal liderat per l'històric narcotraficant gallec que presumptament va intentar introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna. 

L'advocat, que també va ser advocat de Prado Bugallo, sempre ha negat que blanquegés diners d'aquesta organització i, a més de presentar una querella contra el fiscal i la jutgessa, ara ha sol·licitat la recusació d'aquesta última, a qui acusa de "falta d'imparcialitat" i de tenir interès a enviar-lo al banc dels acusats per "suposades i inexistents falsedats".

L'escrit de recusació

Boye denuncia que se li hagi denegat algunes diligències sol·licitades i que en la seva opinió serien clau en el seu descàrrec. A més, també posa en relleu la seva amistat amb una advocada que va presentar una querella contra ell i que aquesta mateixa jutgessa va desestimar, procediment que el lletrat volia incorporar a la causa per tractar "d'acreditar" aquesta falta d'imparcialitat de la qual l'acusa. 

 

De fet, Boye i 44 advocats més ja s'havien querellat contra Tardón i contra el fiscal Lucas, a qui acusen d'aprofitar-se dels seus càrrecs per perjudicar greument l’advocat, responsable de la defensa d’una part important dels polítics independentistes, entre els quals Carles Puigdemont. 

El cas: per què es vol processar Boye?

Les acusacions es van basar en la declaració d’un testimoni del suposat cas de blanqueig, Andrés Puentes Saavedra, que després d’incriminar Boye va ser excarcerat. Puentes va aconseguir sortir de la presó tot i els indicis que l’impliquen en un assassinat a Colòmbia el 2018 d’un altre dels investigats, Santiago Quintero Marín.

El fiscal Ignacio de Lucas va informar favorablement de la sortida de la presó de Puentes, tot i que ell mateix havia demanat cinc mesos enrere que s’informés la Fiscalia sobre la “significativa participació” de Puentes en l’assassinat i tot i saber de l’existència d’altres dues causes penals contra aquest testimoni.

Finalment, davant l’informe favorable del fiscal es va dictar la llibertat provisional de Puentes, sense haver comunicat a les autoritats colombianes els indicis sobre la seva participació en un assassinat que, per altra banda, competeix a les autoritats espanyoles, atès que es va organitzar a Madrid i tant la víctima com el presumpte autor hi vivien.

Per això, Boye denuncia que durant dos anys ni la jutge Tardón ni el fiscal Lucas s’han interessat en propiciar la investigació de l'assassinat. De fet, les acusa d’encobrir-lo per protegir aquest investigat a canvi de perjudicar greument Boye.

En definitiva, l'advocat acusa la magistrada de prevaricació, criminalització arbitrària i delicte de revelació de secrets.

Imatge principal: L'advocat Gonzalo Boye / ACN