Gonzalo Boye, advocat dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, ja ha declarat a l’Audiència Nacional. L’interrogatori ha començat a quarts d'una del migdia d’aquest dimecres, quan ha estat citat per la jutgessa instructora María Tardón. I abans de la una ja sortia per on havia entrat. Malgrat que la Fiscalia ha demanat mesures cautelars, la magistrada no n'ha acordat cap. Està investigat per un suposat delicte de blanqueig de capitals relacionat amb un dels seus antics clients, el narcotraficant gallec Sito Miñanco. Però en menys d’una setmana ha de comparéixer davant la nova euroordre contra Puigdemont cursada pel magistrat Pablo Llarena. Ell vol creure que no hi té res a veure. Ha dit estar "molt tranquil".

La declaració davant la jutgessa de l'Audiència Nacional ha durat al voltant d'uns vint minuts. Durant la vista, la Fiscalia ha demanat com a mesura cautelar que Boye hagués de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes, però en canvi no ha demanat la prohibició de sortida de territori espanyol. Segons l’advocat de Puigdemont, aquesta petició és “contradictòria” i ha portat la magistrada a no adoptar cap mesura cautelar.

“Hem vingut a aclarir una situació que sota el nostre punt de vista ja estava bastant clara”, ha assegurat Gonzale Boye a la sortida, acompanyat de la seva sòcia i parella Isabel Elbal i d’un altre advocat del seu equip. Ha garantit que, a mesura que avanci la investigació, que està declarada secreta, aclariran el que faci falta. “No tinc res a veure amb blanqueig de capitals”, ha defensat el lletrat. “La gent pot disparar el que vulgui contra mi, però el que no trobaran és cap indici de criminalitat”, ha assegurat.

Boye ha explicat que els fets pels quals ha estat imputat “serien l’existència d’uns contractes amb uns pagarès que s’haurien utilitzat per a la recuperació de diners al Sepblac (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals)”. Ha recordat que “el Sepblac al seu moment va considerar que aquells fets no eren constitutius de delicte i simplement una sanció administrativa a les persones que portaven diners”.

Preguntat sobre si creu que té relació amb la seva defensa de Puigdemont, Boye ha assegurat que “vol entendre que no” i que “no hauria de ser així”. S’aferra a la decisió “molt clara” de la jutgessa que no adoptar mesures ni limitar el seu moviment.

Quinze hores d'escorcoll

En el marc d’una investigació secreta, el passat dilluns l’UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal) i la Policia Nacional van escorcollar el seu domicili i el seu despatx d’advocats a Madrid, durant quinze hores. L’Audiència Nacional també investiga dos presumptes testaferros més. La jutgessa instructora María Tardón l'ha imputat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Fonts de l’Audiència Nacional aclareixen des de dilluns que l’operació no té res a veure amb la defensa jurídica que fa del president a l’exili Carles Puigdemont.

Però el lletrat troba “absurda” la imputació i vol creure que “no és una operació politicojudicial”. En una entrevista a RAC1 aquest dimarts, Gonzalo Boye va denunciar que havien copiat el contingut del seu telèfon mòbil i els seus correus electrònics, però que, en canvi, no van endur-se cap document. Espera que els seus missatges de mòbil “no es filtrin a la premsa”.

Un relator de l'ONU, preocupat

El relator especial de les Nacions Unides sobre la independència dels magistrats i advocats, Diego García-Sayán, ha mostrat la seva preocupació pels "presumptes atacs" contra l'advocat Gonzalo Boye. Gacía-Sayán va reclamar aquest dimarts que l'exercici de la professió ha d'estar "lliure d'influències, pressions o control polític o governamental". El relator va exigir que les autoritats espanyoles garanteixin les condicions adequades per al lliure exercici de la professió.