A mesura que transcorre el mes de juny, i amb la llei d’amnistia publicada al BOE des d’aquest dimarts, el camí del retorn de l’exili per a Carles Puigdemont es va escurçant. Ara només queda que es pugui concretar la data de la investidura del nou president de la Generalitat i si el nou president del Parlament, Josep Rull proposa un candidat per la investidura, convocaria el ple per al dimarts 25 de juny. L’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ja havia confirmat aquest dimecres que el líder de Junts tornarà a Catalunya pel debat d’investidura, malgrat que el Tribunal Suprem manté l’ordre de detenció en considerar que el delicte de malversació no està inclòs en la llei d’amnistia. “Tot català ho viurà i acceptarà (el retorn de Puigdemont) amb molta alegria. És normal que hi hagi gent nerviosa, però la gent ho veurà i ho entendrà”. De la mateixa manera, Boye, però, també ha afirmat que si el president a l’exili és detingut quan torni a Catalunya, “la gent ho veurà i no ho entendrà”. “Estem preparats per aquest escenari. El que hagi de passar, passarà, però estem preparats i reaccionarem”, ha afegit l’advocat.

Un retorn envoltat de secret

Boye ha parlat sobre l’actualitat política en el programa Tot es mou de TV3 i s’ha mantingut ferm en què Puigdemont tornarà per la sessió d’investidura del Parlament, que s’hauria de celebrar el dimarts 25 de juny, una data “que ha de posar el president del Parlament”, Josep Rull, tot i que l’advocat ha volgut mantenir la confidencialitat de tot el que envolta aquest retorn a casa, com i on. “És el que tothom vol saber, però la nostra millor defensa és ser reservats. El retorn del president és secret, però tornar, tornarà”, ha reblat Boye, tot i que ha mantingut la incògnita de si Puigdemont tornarà si el president Josep Rull convoca un acte equivalent a una investidura fallida, en el cas que ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont tinguin els suports suficients per ser elegits president de la Generalitat. 

Símptoma de com està Espanya

L’advocat de Carles Puigdemont també ha opinat sobre l’aplicació de la llei d’amnistia i la rebel·lió dels fiscals contra l’amnistia, i la guerra oberta entre els quatre fiscals de Tribunal Suprem i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per la seva negativa a amnistiar el delicte de malversació que pesa contra alguns líders de l’independentisme, entre d’altres, sobre Puigdemont i Oriol Junqueres. “Hi ha una lluita de poders i nosaltres estem a la barrera com a espectadors, que facin el que vulguin”, ha dit Boye sobre la rebel·lió dels fiscals. “És un problema d’autoritat sistèmica, un espectacle poc edificant que diu molt de com estan les coses a Espanya”, ha afegit. L'advocat s’ha mostrat caut i no ha volgut aventurar-se al que pot passar. “A Espanya hem vist moltes coses, i ja veurem com es resol ara aquesta lluita de poders, pot passar de tot”, “veurem quant de poder tenen els fiscals de sala, si impera el sentit comú, si han de ser substituïts o si ha de marxar el fiscal general. El pronòstic és arriscat”. Amb tot, Boye ha assegurat que no té la sensació que la judicatura i la fiscalia “estiguin improvisant, perquè fa molts mesos que sentim el que pesnaven fer”, i ha confirmat que no es planteja “una denúncia per prevaricació, cal donar temps i recorregut a la llei”.

La llei acabarà al TJUE

El que si ha donat per fet Gonzalo Boye és que el Tribunal Suprem acabarà portant la llei d’amnistia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per aclarir aspectes com si la malversació està inclosa dins la llei. “Acabarem al TJUE i haurà sorprès, ja s’ha pronunciat sobre altres amnisties”, ha dit l’advocat de Puigdemont, que tot i que reconeix que “qualsevol text legat es pot retorçar, la voluntat del legislador és allà”. Boye també ha opinat sobre el delicte de terrorisme que pesa sobre Carles Puigdemont i el diputat d’ERC, Ruben Wagensberg,  en la causa oberta per la instructora del Suprem, Susana Polo. Boye té molt clar que no té recorregut perquè “la llei s’ha d’aplicar directament, no hi ha hagut cap acte de terrorisme, perquè manifestar-se no és terrorisme i està inclòs en la llei d’amnistia”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!