El retorn de Carles Puigdemont el dia que se celebri el debat d'investidura al Parlament de Catalunya és ferm. Així ho ha confirmat l'advocat del líder de Junts per Catalunya, Gonzalo Boye, que ha assegurat que "mai ha tingut preocupació per una detenció". Després de la publicació de la llei d'amnistia aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el jutge Pablo Llarena va confirmar que manté l’ordre de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Marta Rovira. Sobre la possibilitat que Puigdemont sigui detingut en tornar a Catalunya i es produeixi una situació similar a la que va passar amb Clara Ponsatí —detinguda i posada en llibertat en hores— Boye ha apuntat que "el més normal seria que no el detinguessin" i que a partir d'aquesta circumstància "tot seria una anormalitat". En una entrevista a RAC1 ha deixat clar que "estem preparats per a tots els escenaris". 

L'actuació dels jutges

Boye ha remarcat que Puigdemont mai ha fugit de Catalunya "va establir la seva residència a Brussel·les abans que hi hagués un procés penal. No sé on està el risc de fugida, cada vegada que ha estat citat en diferents països allà ha estat". L'advocat ha reconegut que li preocupa que el jutge Llarena deixi fora de l'amnistia el delicte de malversació, tot i que, ha assegurat que "la llei és clara, el que està fent és interpretar esbiaixadament l'article 2 de la llei". Tanmateix, si el Suprem decideix deixar fora de l'amnistia la malversació "s'instauraran els recursos corresponents", Boye ha insistit en la claredat de la llei "un jutge ha d'interpretar la llei i no reescriure-la". En relació amb el delicte de terrorisme, Boye ha assegurat que si els jutges el deixen fora de l'amnistia aniran a Europa "el TJUE ho deixarà molt clar. No hi ha hagut cap delicte de terrorisme. Si volen una sortida a la tuca, que ho facin". En tot cas, ha recomanat als fiscals del Suprem que facin "una lectura reposada i integral" de la llei d'amnistia,  i ha afegit que la Comissió de Venècia "va deixar molt clar que la malversació entra dins dels actes amnistiables".

Preguntat per l'escenari que esperen amb el possible imminent retorn de Puigdemont a Catalunya, Boye ha afirmat que "una gran majoria dels catalans seran molt feliços", però ha reconegut que pot passar de tot. "Estem preparats per a tots els escenaris des de fa 7 anys". 

El retorn de Puigdemont

Carles Puigdemont va assegurar abans de les eleccions del 12-M que tornaria a Catalunya pel debat d'investidura, un compromís que és ferm tal com han defensat diversos membres de Junts per Catalunya. Així ho va assegurar aquest dimarts el secretari general, Jordi Turull; el portaveu de la formació, Josep Rius, que ha afirmat "manté el compromís d’estar present al debat d’investidura, fins i tot, arriscant-se a ser detingut. Esperem que no es doni aquesta situació". La presidenta de Junts, Laura Borràs, també va en aquesta línia i ha apuntat "Puigdemont va ser molt clar, tornarà per al debat d'investidura". 

Des de la publicació de l'amnistia al BOE i el posterior avís del Suprem de mantenir l'ordre de detenció, el silenci de Puigdemont és absolut i no s'ha manifestat ni a través de les xarxes socials ni a cap entrevista. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!