La detenció de l'eurodiputada Clara Ponsatí el passat 28 de març ha posat en marxa un nou front de recursos de la seva defensa. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha presentat avui un incident de nul·litat davant del tribunal d'instrucció número 4 de Barcelona, que estava de guàrdia aquell dimarts i on va ser conduïda Ponsatí pels Mossos. En el recurs reclama que s'anul·li la decisió del jutge de desestimar l'habeas corpus que van presentar reclamant la posada en llibertat immediata de Ponsatí. I, abans de resoldre l'incident, demana que es plantegin diferents qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre, entre altres qüestions, la detenció d'una eurodiputada, sense haver obtingut abans el preceptiu suplicatori del Parlament Europeu.

Ponsatí va tornar a Barcelona el passat 28 de març, per primer cop des que el 2017 va marxar a l'exili i després que la reforma del Codi Penal hagi limitat la causa contra ella a un delicte de desobediència. L'eurodiputada va ser detinguda pels Mossos mentre es dirigia a un acte a l'oficina dels europarlamentaris de Junts quan sortia de participar en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Els Mossos la van conduir al jutjat d'instrucció número 4, que actuava com a jutjat de guàrdia, on va estar retinguda durant hores. El seu advocat va presentar allà mateix una sol·licitud manuscrita d'habeas corpus, al·legant que la detenció era il·legal, per la qual cosa exigia la seva immediata posada en llibertat. 

El jutjat denega l'habeas corpus

El jutjat va considerar que la detenció de Ponsatí no reunia els requisits necessaris per incoar el procediment d'habeas corpus, atès que obeïa una ordre judicial, per la qual cosa va disposar que no tenia cabuda la immediata posada a disposició judicial davant de l'autoritat competent, i que havia de continuar la seva situació de detenció mentre es resolia judicialment sobre la seva situació. La resolució indicava, a més, que contra aquesta decisió només hi havia la possibilitat de presentar un recurs d'empara davant del TC. 

Boye ha presentat davant el jutjat d'instrucció un incident de nul·litat d'actuacions contra aquesta desestimació. Recorda que Ponsatí va ser detinguda pels Mossos tot i que va mostrar la seva identificació com a eurodiputada, i malgrat que l'ordre nacional de detenció contra ella havia estat emesa pel jutge d'instrucció del Suprem, Pablo Llarena, el qual, segons la defensa, "instrueix indegudament" la causa contra els líders del procés, i no li correspon actuar contra Ponsatí atès que no és aforada.

Vulneració de drets

A parer de l'advocat la denegació de l'habeas corpus per part del jutjat de guàrdia vulnera el dret de Ponsatí a la "tutela judicial efectiva sense indefensió" davant del jutge ordinari predeterminat per la llei, i impedeix la tutela judicial de drets fonamentals com el dret a la llibertat personal, privant-la del recurs contra la detenció il·lícita. A més, denuncia que es desestima desoint la primacia de dret de la UE sobre immunitat dels eurodiputats, que obliga a "inaplicar les disposicions i actes que resultin contraris al dret de la UE".

Recorda la sentència del TJUE de 2019 sobre el cas d'Oriol Junqueras, que conclou que no es pot privar de llibertat un membre del Parlament Europeu sense haver aconseguit abans el corresponent suplicatori, la qual cosa, indica el text, "evidencia la il·legalitat de la detenció" de Ponsatí. En aquest sentit, recorda a més que Ponsatí es dirigia a participar en un acte en funció de la seva condició d'eurodiputada, a l'oficina que els europarlamentaris de Junts tenen a Barcelona. 

Qüestions prejudicials

Per tot plegat, l'advocat reclama que s'anul·li la decisió de rebutjar la presa en consideració de l'habeas corpus. A més, insta el jutjat d'instrucció a presentar diferents qüestions prejudicials per consultar el TJUE sobre la vulneració de drets que ha patit Ponsatí, després de ser detinguda per ordre d'un jutge que, segons la seva defensa, no és el predeterminat per la llei. També demana aclarir davant del TJUE si els eurodiputats es veuen afectats per les normes especials sobre aforament davant del Tribunal Suprem a les quals estan sotmesos els parlamentaris nacionals; i consultar el tribunal de Luxemburg sobre la detenció d'una eurodiputada sense el corresponent suplicatori.