L'advocat Gonzalo Boye ha aconseguit visitar en la seva condició d'advocat el periodista Pablo González, després de més d'un any d'empresonament a Polònia acusat de ser un agent de la intel·ligència militar russa. Les autoritats poloneses han reconegut finalment al lletrat la seva condició d'advocat del periodista i han permès que el visiti a la presó de Radom.

Segons l'advocat, González es troba bé, "tenint present que porta més d'un any en règim d'aïllament, sortint una hora al dia al pati, sense comptar amb visites de familiars i amics, privat de llibres i materials de lectura i estudi i, a més, sense la necessària informació sobre el seu cas".

El periodista, que té també la nacionalitat russa, va ser detingut el 28 de febrer de l'any passat, pocs dies després de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, a lo localitat polonesa de Przemsyl, a pocs quilòmetres de la frontera. Vuit mesos després de ser detingut, el novembre passat, el va poder visitar la seva esposa, Oihana Goiriena.

Sense accés a les actuacions

Des de l'entorn de González s'ha denunciat passivitat per part del govern espanyol i el ministeri d'Exteriors, i la visita que, segons Boye ha resultat útil i productiva per poder avançar en una línia de defensa única, ha estat possible gràcies a les gestions dels advocats polonesos que col·laboren en el cas. 

Amb tot, l'advocat assegura que segueix sense tenir un accés ple a les actuacions que s'han obert contra el seu defensat i, que de fet, aquest accés és "molt limitat" la qual cosa afecta el seu dret de defensa que es veu no ja limitat sinó "simplement suprimit, si més no en el seu vessant material, efectiu".

Agraït i emocionat

La visita, sense límit de temps -i, segons l'advocat, amb la confiança que s'hagi respectat el secret professional en relació al dret de defensa-, ha servit per informar Pablo González dels múltiples suports que ha rebut durant aquest any, entre els quals d'Amnistia Internacional. "Estava agraït i visiblement emocionat", segons l'advocat.

El periodista confia en què hi hagi una rectificació en matèria de drets fonamentals i se li permeti un exercici efectiu del dret de defensa "per poder demostrar que els càrrecs són manifestament infundats" i que tot plegat no és més que un mal enteniment sobre el que és el dret a la llibertat d'informació, el secret professional i la protecció de les fonts dels periodistes.