El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha animat els delegats i delegades del govern a l’estranger a "seguir treballant en positiu" malgrat les crítiques de Madrid i el ministeri d’afers exteriors dirigit pel ministre Josep Borrell, el qual acaba de presentar un recurs contra l’obertura de tres noves delegacions a Mèxic, Argentina i Tunísia.

El conseller ha qualificat el recurs d’"inadmissible" i ha defensat la tasca del seu departament en una trobada amb la desena de representants a l’exterior aquest dilluns al matí: "No ens dediquem a malparlar de ningú. No ens dediquem a desfer la feina de ningú, sinó a fer la nostra feina, que és estar presents al món i internacionalitzar el país".

La d’aquest dilluns és la segona trobada que manté el conseller d’exteriors amb els seus delegats d’ençà l’aplicació de l’article 155, que va suposar el tancament de totes les representacions a l’estranger. Bosch ha destacat que després que la xarxa de representants quedés "desmantellada" ja s’ha aconseguit posar-la al dia i seguir-la ampliant: "No només la vam recuperar i restituir, sinó que l’estem expandint fins arribar a cobrir els cinc continents".

El ministeri de Borrell ja va anunciar que intentaria impedir l’obertura de les tres noves delegacions quan el Govern va aprovar la seva creació el mes de juny.

Aquest diumenge, el Ministeri va confirmar que ha presentat un recurs davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l’obertura de les tres seus, argumentant que la tasca de les oficines de la Generalitat és "nociva per als interessos de l’estat".

Bosch ha criticat els recursos del ministeri, i ha assegurat que malgrat que "parlin tant com vulguin del 155 i presentin els recursos que presentin", els delegats i delegades a l’exterior seguiran treballant per "internacionalitzar Catalunya" perquè "el país ho demana". El conseller també ha promès seguir aplicant el pla d’acció exterior del seu departament, també recorregut pel govern espanyol: "Fins i tot ens recorren els plans, les visions de futur. La notra obligació és no tocar ni una coma, perquè res està mal fet en aquell pla, al contrari: és legal, legítim i necessari."

Referint-se a la sentència del judici de l’1-O, Bosch ha animat als representants del govern a explicar "la veritat" del cas: "La veritat d’unes persones que han passat dos anys en presó preventiva acusats de violència, de rebel·lió, de sedició, que això simplement no va existir".