El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha explicat que no va invitar el president de la Generalitat, Quim Torra, al fòrum de la Unió pel Mediterrani (UpM), que se celebra avui a Barcelona, per "no donar-li un escenari apropiat perquè seguís vilipendiant el bon nom d'Espanya".

En la roda de premsa conjunta del tercer Fòrum Regional de la UpM, a Barcelona, Borrell ha explicat les raons per les quals Torra no ha estat convidat a la reunió, en què participen representants dels 43 països que formen part de l'organització. "El Ministeri d'Afers Estrangers ha considerat no convidar-lo per no donar-li un escenari apropiat perquè seguís vilipendiant el bon nom d'Espanya i perquè no distorsionés aquesta reunió i la convertís en una cosa diferent del que ha de ser", ha dit.

Segons el ministre, Torra "ha de saber que no pot declarar que l'Estat espanyol és el seu enemic, no pot fer xantatge al president del govern dient que si no li aprova el referèndum d'autodeterminació no li aprovarà qualsevol cosa, no pot convertir-se en el capitost dels agitadors del carrer". "Si fa tot això, no pot esperar que se'l convidi a un acte protocol·lari, per raons merament protocol·làries, en el qual la seva presència no és imprescindible", ha afirmat. 

Borrell ha recordat a més que el Govern espanyol no és l'organitzador d'aquest fòrum euromediterrani i ha assegurat que "la pròpia Generalitat es va despertar dissabte", ja que "fins aleshores semblava no haver-se assabentat que aquesta reunió existia".

De fet, ha indicat que al primer fòrum euromediterrani celebrat a Barcelona el president de la Generalitat tampoc no hi va ser convidat, i en el que es va celebrar l'any passat, el llavors president, Carles Puigdemont, "es va invitar a la reunió", mentre que "en aquesta tercera no hem considerat oportú convidar" Torra.