L'alt representat de la Unió Europea per a la Política Exterior i exministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, Josep Borrell, s'ha vist obligat a rectificar després que la ministra de Transició Ecològica, també socialista, li hagi picat el crostó. 

Aquest dijous, el cap de la diplomàcia europea ha parlat amb ironia del que anomena "síndrome Greta", en al·lusió a l'activista sueca Greta Thunberg, i al moviment que lidera, Fridays for Future. Assegura que és molt fàcil sortir al carrer cridant contra l'emergència climàtica quan no et costa res.

Les declaracions de Borrell han comportat que la ministra per a la Transició Ecològica hagi expressat públicament el seu malestar pels postulats de l'exministre. Teresa Ribera ha decidit fer un tuit esmenant el seu company socialista. "Els joves són creixentment conscients de l'elevadíssim cost que té no actuar contra el canvi climàtic; agraeixo profundament que es manifestin; i a tots ens toca fer més, millor i més ràpid per afrontar l'emergència climàtica".

Davant les crítiques, Borrell ha fet dues piulades en anglès on ha subratllat que "els moviments joves per lluitar contra el canvi climàtic tenen tot el meu suport i són inspiradors per als polítics i les societats". En la mateixa línia, ha alertat que el canvi climàtic és "un dels desafiaments geopolítics més grans que tenim i no ens podem permetre el cost de la inacció". 

Finalment, l'alt representant de la diplomàcia europea ha conclòs que "per tenir èxit, també hem de fer front als costos socials i econòmics de la transició amb un mecanisme de transició justa".