Societat Civil Catalana (SCC) ha anunciat aquest dimecres que concedirà els Premis 8 d'octubre --que aquest any celebren la seva segona edició-- a l'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, a l'eurodiputada de Cs Maite Pagazaurtundúa, qui s'ha dedicat a rebatre l'activitat política dels eurodiputats exiliats, i al jurista Francesc de Carreras, un dels impulsor de Ciutadans.

L'entitat ha explicat en un comunicat que vol reconèixer els tres guardonats per la seva "trajectòria històrica en defensa de la unitat constitucional i de l'Estat democràtic de Dret davant els intents desintegradors del nacionalisme".

Maite Pagazaurtundua Wikimedia Commons   Cpsgregorio

L'eurodiputada Maite Pagazaurtundúa / Foto: Efe

Amb aquests premis, SCC té l'objectiu d'"institucionalitzar el record de la gran mobilització constitucionalista del 8 d'octubre de 2017, que va contribuir decisivament a frenar el desafiament independentista" i a potenciar el constitucionalisme a Catalunya.

"La gala dels Premis 8 d'octubre té la voluntat de ser un acte festiu, de retrobament constitucionalista després de molts mesos en les que les activitats presencials han escassejat a causa de les mesures restrictives del covid-19", han indicat.

arrimadas i francesc de carreras acn

Francesc de Carreras, amb Inés Arrimadas / Foto: ACN

En la primera edició dels Premis 8 d'octubre, l'entitat va guardonar Francisco Frutos, qui va ser secretari general del PCE i va acudir a la manifestació contra el procés del 2017, l'actriu Rosa María Sardà i l'aristòcrata i economista Jaime Carvajal. Les tres personalitats havien mort uns mesos abans i Societat Civil va voler immortalitzar "el record del seu compromís cívic i constitucional".

Vox, al marge

Segons ha informat l'entitat, la gala de lliurament dels premis tindrà lloc el mateix 8 d'octubre en un sopar d'un centenar de persones al qual assistiran personalitats polítiques, del món de la cultura i de la societat civil, "d'acord a l'esperit transversal de les manifestacions d'octubre i que sempre ha defensat Societat Civil Catalana".

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, està previst que hi assisteixin membres del PSC, Ciutadans i el PP -com l'any passat- però no de Vox. Tot i que les invitacions formals encara no han estat enviades, des de l'entitat unionista recorden que Vox ja no va voler assistir a la seva escola d'estiu per la presència dels socialistes.

 

Imatge principal: l'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell / Foto: Efe