El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha publicat un document d'un grup de professors francesos favorables a Espanya, per replicar el manifest que van fer 41 senadors francesos a favor del procés català. Entre els signants a favor de les tesis espanyoles no hi ha cap representant polític.

El document, que segueix les tesis habituals d'España Global, es titula Pel respecte dels drets i llibertats de tots els ciutadans d'Espanya, i s'ha publicat en el mateix blog que el manifest inicial dels senadors, com a rèplica. Diversos dels signants estan vinculats a l'Institut Cervantes i a la Casa de Velázquez de París.

El text argumenta que Espanya és una democràcia i demana als senadors "que reconeguin la realitat de la democràcia espanyola i la independència del Tribunal Suprem espanyol".

"El procés judicial dels responsables de la Generalitat (jutjats per haver intentat substituir pel vot de parlamentaris que representaven menys de la meitat dels electors un nou ordre jurídic nacionalista català en el lloc de l'ordre constitucional en vigor) està sent retransmès en directe, seguit per nombrosos juristes europeus i espanyols, així com associacions de defensa dels drets humans", assenyala.

El document critica que els 41 senadors francesos parlin de "repressió" contra els catalans, quan el seu entendre és "l'aplicació de la llei espanyola", i que parlin dels presos polítics com a "víctimes".

Seguint les tesis de la Fiscalia espanyola, el text acusa els consellers de l'anterior Govern "d'haver escollit la via de la revolució (tombar un règim) per imposar el sistema que els sembla imperatiu, amb el risc de fer germinar l'odi entre ciutadans". I retreu als 41 senadors que, al seu entendre, "subestimen la gravetat de la situació".

El text fins i tot critica l'apel·lació al diàleg que han fet els senadors, i demana que aquest concepte no sigui "fraudulent". Es mostren en contra de negociar l'autodeterminació de Catalunya. "Cal que els independentistes abandonin la negociació sense concessions sobre l'autodeterminació", conclou.

El text està firmat pels professors Barbara Loyer, Joseph Pérez, Jean-Pierre Étienvre, Marie-Blanche Requejo, Cyril Trépier, Béatrice Giblin, Francisco Javier Irazoki, Michèle Basterra, Pierre Basterra, Emmanuel Bertrand, Pierre Blanc i Maurice Goldring. 

Loyer ha manifestat que no els ha mobilitzat el ministeri d'Afers Exteriors sinó que "ho han fet solets i lliurement", i ha afegit que no estan dirigits pel govern espanyol.