El responsable de Relacions Exteriors de la UE, Josep Borrell, ha decidit intervenir en la geopolítica del Pròxim Orient i ha irritat Israel, en advertir que no reconeixerà la sobirania israeliana sobre els assentaments jueus a Cisjordània (Judea i Samària per als jueus).

Un dia després que el secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, afirmés que la decisió d'annexar assentaments de Cisjordània (Judea i Samària) està en mans d'Israel, Borrell ha advertit sobre les conseqüències que podria comportar aquesta mesura, i ha assenyalat que "qualsevol annexió implicaria una greu violació a el dret internacional".

"Constatem amb preocupació que Josep Borrell, que s'esforça per liderar les relacions exteriors de la Unió Europea, hagi triat donar la benvinguda al nou Govern d'un soci central com és Israel d'aquesta manera", ha declarat el portaveu del Ministeri d'Exteriors, Lior Haiat.

Aquesta no és la primera vegada que Borrell manifesta que mantindrà la seva posició contra l'annexió. Fa temps Israel va aconseguir frenar una iniciativa seva, que buscava emetre un comunicat oposant-se amb contundència a l'annexió. Finalment va publicar un comunicat signat per ell mateix, que va provocar dures crítiques del Ministeri de Relacions Exteriors israelià contra Borrell, segons informa el diari Ynet.

L'actuació de Borrell ha estat rebuda amb crítiques i ironies de catalans simpatitzants d'Israel.