L'alt representant de la política exterior comunitària, Josep Borrell, que quan era ministre d'Exteriors espanyol s'oposava amb rotunditat a reconèixer el Kosovo, ara ha rectificat des del càrrec europeu i ha girat com un mitjó. L'exministre no ha tingut cap problema a reivindicar avui en un tuit el paper que la UE està fent al Kosovo.

"La missió de la UE per a l'estat de dret al Kosovo és l'exemple perfecte de la feina de la caixa d'eines de la UE. Per enfortir l'estat de dret, combina el poder tou, l'abast diplomàtic i l'acció concreta sobre el terreny", ha indicat. 

Quan era ministre d'Afers Exteriors, Borrell es va significar oposant-se al reconeixement del Kosovo, una actitud que ha mantingut el govern del PSOE i Podemos. El motiu és que el Kosovo va declarar la independència de forma unilateral, i la seva consolidació pot ser un precedent legal internacional per a la independència de Catalunya.

El Kosovo va declarar la independència el 17 de febrer del 2008, amb el suport dels EUA i de la majoria de països de la UE, entre ells Alemanya. Es va instaurar així la República del Kosovo, que no és acceptada per Sèrbia ni per Espanya.

Quan era ministre espanyol d'Afers Exteriors, Borrell va estrènyer fins i tot relacions amb Sèrbia, amb una entrevista amb el viceprimer ministre, Ivica Dacic, i li va donar ple suport en contra del reconeixement del Kosovo. Borrell va aprofitar la seva presència a una conferència de l'OCDE per al Mediterrani, per entrevistar-se amb el dirigent serbi.

"Li he traslladat el suport d'Espanya en el contenciós sobre l'estatus del territori del Kosovo", va declarar llavors, sense reconèixer gens la República.

 Recentment el govern espanyol s'ha fet un embolic amb el fet que la selecció espanyola de futbol s'haurà d'enfrontar amb el Kosovo. La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha afirmat aquest mes que el govern espanyol negociarà amb la FIFA, "segons les regles del futbol", les condicions del partit. "Espanya no reconeix el Kosovo com un Estat independent, però això no vol dir que Espanya no participi en tornejos en què participa Kosovo", va indicar per sortir del pas.