Josep Borrell no perd cap oportunitat per atacar el nacionalisme. L'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat també ho ha fet avui, aquest dijous, durant la seva intervenció telemàtica en un acte del PSC sobre la resposta europea a la guerra d'Ucraïna. En aquest sentit, ha celebrat la manera com la Unió Europea ha reaccionat davant de la crisi provocada per la invasió russa, però no ha pogut evitar llançar un dard cap al nacionalisme. Des de la capital de Bòsnia i Hercegovina, Sarajevo, ha avisat: "És un bon lloc per recordar les desgràcies que porta la guerra, i com el nacionalisme enrabiat i les picabaralles ètniques poden contribuir enormement a la desgràcia de la humanitat".

Però ràpidament s'ha centrat en la guerra provocada per Rússia: "Ara la desgràcia és a Ucraïna, on els bombardejos segueixen". També sobre aquesta situació ha compartit una advertència: segons ell, Vladímir Putin "vol convertir Ucraïna en la Síria d'Europa", ha dit en un to absolutament pessimista. Davant d'aquesta realitat, ha lloat la resposta de la Unió Europea. "Mai havíem donat una resposta tan ràpida. Hem trencat tabús, com ara que els fons europeus no podien destinar-se a finançar guerres de tercers, perquè no estem en guerra", ha recordat. "Ajudem al límit d'allò que es pot fer", ha assegurat, i ha rebutjat qualsevol proposta de tancar el cel ucraïnès, perquè significaria una tercera guerra mundial.

Torna a demanar abaixar la calefacció

Però encara queda feina per fer, diu Josep Borrell. Europa ha de reduir la seva enorme dependència de gas i petroli rus. "A Espanya no, perquè gairebé no en fem servir", ha recordat, si bé ha avisat que alguns països han anat augmentant les seves importacions: "Alguns més que d'altres. Algun, molt o massa". I ha aprofitat per tornar a reivindicar la necessitat de què els ciutadans europeus abaixin la calefacció per estalviar gas. "Els que de debò passen fred són els refugiats, que estan a deu graus sota zero i no tenen calefacció ni aigua. Han de beure aigua dels circuits de calefacció".

 

Illa torna a lloar Borrell

També s'ha pronunciat al respecte el primer secretari del PSC. Salvador Illa ha aprofitat per lloar novament Josep Borrell. "Entre viatge i viatge, troba un moment per dirigir unes paraules a la seva gent. És un orgull escoltar les seves reflexions", ha dit. I no ha pogut evitar dirigir-se al Govern de la Generalitat: "Hem de prendre nota del que passa a Europa. Junts som més forts, hem de deixar el llenguatge de la rivalitat". Ha celebrat la reunió que ha anunciat el president Pere Aragonès per la setmana que ve sobre la crisi ucraïnesa, però l'ha avisat de no iniciar "carreres per ser els primers a fer-se la foto".

"Feina magnífica"

A principis de mes, Salvador Illa ja va sortir en defensa de l'alt representant de la UE. El primer secretari dels socialistes a Catalunya va pronunciar-se sobre les polèmiques declaracions de l'alt representant de Josep Borrell que semblaven referir-se al president Carles Puigdemont, tot i que el socialista va afanyar-se a desmentir-ho. "El senyor Borrell està fent una feina magnífica des del nostre punt de vista, i crec que tots ens n'hauríem de sentir orgullosos", va afirmar Illa. Fins i tot va anar més enllà, descrivint-lo com "el català amb una responsabilitat més important en aquest moment al món", i va opinar que la seva feina està sent "àmpliament reconeguda per tots els seus col·legues europeus".