El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, s'ha empipat per la reunió que va tenir el president de la Generalitat, Quim Torra, dimarts passat amb el cos consular, perquè hi va defensar l'autodeterminació de Catalunya. El ministre ha anunciat avui a Twitter que ha enviat documentació en sentit oposat als cònsols i als corresponsals estrangers "perquè coneguin la realitat". Borrell ha assegurat que "Catalunya no és una colònia", amb visible malestar.

"És fonamental explicar la realitat d'Espanya cap a l'exterior de forma veraç. Ahir em vaig reunir amb corresponsals estrangers per parlar de l'actualitat europea i internacional (UE-CELAC, OTAN, migració...) i inevitablement també de la reunió del president Torra amb cònsols a Barcelona", ha indicat el ministre.

"Torra va tornar a explicar als cònsols el dret d'autodeterminació de Catalunya que tots saben que no és aplicable, perquè Catalunya no és una colònia. Hem enviat documentació a cònsols i corresponsals estrangers perquè coneguin la realitat", ha afegit Borrell.

El president Quim Torra va carregar contra l'Estat davant del cos consular per la repressió i per l'existència de presos i exiliats arran del referèndum de l'1-O. El president va assegurar que a Catalunya "República és sinònim de llibertat", per la qual cosa els catalans "mai no renunciaran" al seu dret a l'autodeterminació. No només això; va dir als cònsols reunits al saló Sant Jordi del palau de la Generalitat que compta amb ells per defensar aquest dret.

El cònsol dels Països Baixos, reconegut prounionista, va abandonar la sala quan va sentir aquestes paraules, mentre que els altres representants diplomàtics s'hi van quedar.

La recepció de la Generalitat al cos consular se celebra habitualment a començaments d'any, però aquest cop encara no havia estat convocada arran de la suspensió de l'autogovern.