El Ministeri d'Afers Estrangers estudia presentar una queixa formal en forma de nota verbal al Regne Unit per la presa en aigües espanyoles pròximes a Gibraltar per part d'efectius britànics d'un petrolier que transportava petroli a Síria, i que incompleix les sancions de la UE en aquest país.

Segons han informat a EFE fonts d'Exteriors, anteriorment a aquesta intervenció, el Regne Unit havia mantingut consultes amb Espanya en les quals va compartir les seves fundades sospites que el vaixell Grace I, que tenia previst aturar-se a Gibraltar, transportava una càrrega de cru amb destí final a Síria.

D'acord amb el règim de sancions de la UE, efectius britànics van preparar una intervenció per capturar-lo quan entrés al port de Gibraltar. Tanmateix, en no poder entrar el vaixell al port, la intervenció es va dur a terme a les aigües que envolten Gibraltar, que són de sobirania espanyola, encara que —segons les fonts— Espanya va decidir no interferir en l'operació per complir el règim de sancions de la UE.

Arran d'aquest episodi, Espanya ha requerit a les autoritats britàniques més informació sobre el procés de l'operació, i ha reiterat alhora la seva posició sobre la sobirania espanyola de les aigües que envolten el penyal.

Aquest dijous, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, va confirmar que s'estaven estudiant les circumstàncies en què s'ha produït la detenció d'aquest superpetrolier per comprovar si el cas afecta la sobirania espanyola en haver-se produït el seu abordatge en aigües que Espanya considera pròpies. "Estem veient de quina manera afecta la nostra sobirania en la mesura que s'ha produït en unes aigües la sobirania de les quals entenem que és d'Espanya", ha assegurat.

El Regne Unit considera que el petrolier Grace 1 portava cru a la refineria de Banyas a Síria, propietat d'una entitat subjecta a les sancions de la UE. Per això, segons el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, es va ordenar que el capità del port, assistit per la Reial Policia de Gibraltar i el Servei de Duanes, prengués el control de l'embarcació.