El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha atorgat la Gran Creu de l'Ordre del Mèrit Civil a 45 exalts càrrecs del executiu de Mariano Rajoy, entre els quals figuren alguns dels màxims responsables de la liquidació de l'autogovern català. Del llistat de guardonats destaca el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, que va ser responsable de coordinar l'aplicació del 155 a Catalunya, Roberto Bermúdez de Castro, així com el secretari d'Estat de Seguretat d'Interior durant l'operatiu de l'1-O, José Antonio Nieto, o la coordinadora del gabinet de Soraya Sáenz de Santamaría, María González Pico.

També ha obtingut la distinció José Luis Ayllón que, com a secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, va negociar l'article 155 amb el PSOE -en concret amb Carmen Calvo, Meritxell Batet i José Enrique Serrano-.

La Gran Creu de l'Ordre del Mèrit Civil, considerada una de les més importants de l'Estat, depèn del ministeri d'Exteriors i s'atorga a ciutadans, espanyols o estrangers, per reconèixer "serveis rellevants a l'Estat, amb treballs extraordinaris, profitoses iniciatives o amb la constància exemplar en el compliment dels seus deures". Segons consta al BOE, Borrell es va encarregar de proposar aquestes distincions que es van atorgar "prèvia deliberació del consell de ministres" en la reunió del 7 de setembre passat. No obstant, en el decret no es concreta les raons per les quals se'ls concedeixen.

Gairebé una cinquantena de persones van ser guardonades a proposta de Borrell. Feia anys que no s'imposava aquesta distinció a tanta gent. Tampoc és habitual que el responsable d'Exteriors faci un reconeixement generalitzat dels exalts càrrecs de la resta de ministeris dels govern sortints. José Manuel García-Margallo no ho va fer amb el darrer executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Tampoc Miguel Ángel Moratinos amb el de José María Aznar.

La Gran Creu del Mèrit Civil s'acostuma a atorgar a exambaixadors i personalitats d'altres països o espanyoles amb una actuació distingida a l'exterior, tot i que també es concedeix a ciutadans de l'Estat. El 2011 va ser un any especialment intens en aquest sentit i se li va imposar, entre d'altres, als catalans Jorge Fernández Díaz (PP), Teresa Cunillera (PSC), Isidre Molas (PSC), Jordi Gené (CDC) i Jordi Casas (UDC). 

Entre els condecorats a proposta de Borrell hi ha també el subsecretari de Presidència, José María Jover Gómez-Ferrer, que durant la vigència del 155 s'encarregava de convocar el Consell Tècnic del Govern i de signar els decrets de la Generalitat; el secretari d'Estat d'Hisenda José Enrique Fernández de Moya, responsable del control de les finances de la Generalitat; el subsecretari d'Hisenda Felipe Martínez Rico, que va fer arribar cartes als principals executius de l'Associació Espanyola de la Banca, instant-los a evitar qualsevol pagament del Govern destinat al referèndum; així com el secretari d'Estat de Pressupostos i Despeses, Alberto Nadal, germà bessó del ministre Alvaro Nadal, -es dona la circumstància que també ha rebut la condecoració l'esposa d'Alberto Nadal, Eva Valle Maestro, que era directora de l'Oficina Econòmica del president-.

D'Exteriors, ha rebut la Gran Creu la subsecretària del ministeri, Beatriz Larrotcha, la persona que es va encarregar de trucar a la conselleria de Raül Romeva l'endemà de l'aprovació del 155 per ordenar el tancament de les delegacions a l'exterior i la redefinició del departament. De Presidència rep la distinció la secretària de comunicació de Rajoy, Carmen Martínez de Castro, responsable de les rodes de premsa sense preguntes del president popular, que la setmana posterior a la suspensió de l'autogovern va denunciar que a Catalunya s'havia emmordassat, intimidat i amenaçat periodistes contraris a l'independentisme i va agrair el paper de la premsa davant el 155; també Cristina Ysasy Ysasmendi que, com a directora del departament d'afers jurídics institucionals de Presidència, va ser una de les dues ambaixadores especials que, segons va publicar El País, Rajoy va enviar a parlar amb alts càrrecs europeus i dels Estats Units per contrarestar el discurs independentista.

Entre els secretaris d'Estat guardonats hi ha noms que havien aparegut com a integrants de la comissió delegada creada per Santamaría per al 155, com el d'Educació, Marcial Marín; Defensa, Agustín Conde, -assenyalat en un informe del Consell d'Europa per la seva possible implicació en un afer de corrupció a Azerbaijan-; el de Serveis Socials, Mario Garcés;  i la secretària d'Estat de la Funció Pública, Elena Collado Martínez.

Del ministeri d'Interior també ha estat condecorat el sotssecretari Luis Aguilera Ruiz, mentre que del ministeri de Foment han estat condecorats el secretari d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar, i la sotsecretari del mateix departament, Rosana Navarro, dos dels alts càrrecs que es van traslladar a Catalunya per coordinar els projectes del departament.