La campanya de Junts per Catalunya ha apuntat aquest matí directament el seu objectiu contra al candidat del PSC, l'exministre Salvador Illa. Tant el cap de llista, Carles Puigdemont, com la presidenciable de Junts, Laura Borràs, han carregat contra el número u socialista. "Ens envien illa com a solució. Solució a què? En tot cas, ens fan la devolució d’un producte defectuós. Va marxar d’aquí sent la quota del PSC i torna aquí sent quota del PSOE", ha advertit Borràs.

Des de la Seu d'Urgell, la presidenciable de Junts ha cridat a "fer un esforç per sortir del marc mental" que l'Estat espanyol ha volgut situar la campanya amb el denominat "efecte Illa". "Trencant-lo ja serem més lliures", ha assegurat.

Borràs ha qüestionat la credibilitat d'un candidat que fins al darrer dia va assegurar que no seria candidat i ha ironitzat que "segurament se l'estan traient de sobre per incompetent". "Aquesta ha de ser la solució per Catalunya? Salvem-nos d’aquest Salvador que no ens servirà per res", ha advertit.

laura borras seu d'urgell / ACN

Laura Borràs durant el míting a la Seu d'Urgell / ACN

"Illa, incompetència acreditada"

Puigdemont ha acusat l'exministre i candidat del PSC d'"incompetència acreditada" i ho ha fet assenyalant els darrers rànquings que s'han publicat sobre la gestió d'aquesta crisi. "El pitjor", ha reblat.

El cap de llista ha dedicat la seva intervenció a fer repàs de les dades d'inversions de la UE a Catalunya i Espanya. Ha responsabilitzat l'Estat espanyol de tenir "el pitjor índex absorció de fons estructurals UE, del 2014-2020", i ha denunciat la baixa participació de Catalunya en els fons que rep l'Estat espanyol, fins i tot en partides com la de política agrària on Espanya se situa com a principal receptor però Catalunya en rep menys del 10%.

Per contra, ha explicat que Catalunya és el segon territori de tota la UE, entre 2007 i 2020, quan es tracta de fons que arriben directament a les empreses en processos oberts, competitius i sense la mediació de l'Estat espanyol, on aconsegueix un 54% del global que rep Espanya. 

"No em direu que no hi ha diferència entre quan gestionem les coses els catalans de manera directa per Europa o quan hem de fer servir aquesta gestoria que l'Estat espanyol. El sistema en si està pensat perquè Catalunya no rebi el que li pertoca. Quan demanem la independència és per això", ha reblat.

Puigdemont ha denunciat que "en tot el que portem del segle XXI és una evidència que el maltracte i la discriminació continua" i ha assegurat que "Illa ve d'aquesta cultura de fer les coses, la cultura que primer gestiona Espanya, reparteix i després Catalunya surt perjudicada".

"No parlen d'objectius sinó d'excuses"

L'acte a la Seu ha comptat també amb la intervenció de Jordi Turull, vinculat amb aquestes comarques pel seu vincle amb Josa de Cadí. Precisament, Turull ha recordat que el míting que va protagonitzar a la Seu d'Urgell el 21-D va ser el primer que es feia a l'Estat espanyol des d'una presó, "amb un funcionari al davant, la foto del rei i la bandera espanyola".

El conseller, que compleix condemna a Lledoners junt amb el líder d'Esquerra Oriol Junqueras, s'ha encarregat de la resposta a ERC, tot i que no ha citat la formació republicana. "Qui sap el que vol sempre troba un mitjà i qui no sap el que vol sempre troba una excusa", ha retret Jordi Turull en relació a l'impuls del procés.

L'endemà que JxCat ha presentat les seves propostes per impulsar el procés independentista, Turull ha assegurat que li sap molt greu "aquells que no parlen d'objectius i parlen d'excuses", de no molestem, d'esperar que tothom hi estigui d'acord abans de fer cap acció... "Excuses que al final et fa dubtar de l'objectiu", ha reblat.

Volen fer baixar la participació

L'acte ha comptat amb la intervenció del cap de llista per Lleida i conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que ha carregat contra la gestió econòmica que el govern de Pedro Sánchez ha fet de la pandèmia i ha denunciat l'intent de fer baixar la participació el 14-F per perjudicar l'independentisme.

"Ens han fet votar en plena onada pandèmica. Els últims anys quan ha votat el 79%, el 75% del cens els partits independentistes han aconseguit grans victòries, ara ens volen fer votar en condicions a veure si baixa molt la participació. El president Montilla va ser president gràcies a un 59% de participació. Potser busquen això els socialistes obligant-nos a votar en contra del criteri sanitari", ha advertit.