Les declaracions de Laura Borràs en relació a la conveniència que els presos no continuïn encapçalant les llistes de JxCat a les eleccions generals, amb l'argument que seran inhabilitats quan surtin les sentències, ha posat públicament damunt la taula el debat sobre aquest tema dins de les forces sobiranistes.

A les generals del 28-A, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, aleshores en ple judici al Suprem per l'1-O i empresonats a Soto del Real, van encapçalar les llistes de JxCat per Barcelona, Lleida i Tarragona. També Oriol Junqueras liderava la candidatura d'ERC per Barcelona mentre que Raül Romeva va figurar en les llistes al Senat. Tots ells van prendre possessió dels seus escons, malgrat que el Congrés ―després d'un estira-i-arronsa amb el Suprem― va decidir suspendre'ls.

En el cas de la repetició electoral del 10 de novembre, la situació es fa encara més complicada perquè s'encavalca el calendari judicial i el polític.

La sentència s'espera durant la primera quinzena d'octubre. A començaments d'aquesta setmana, el fiscal Javier Zaragoza encara va filar més prim i va assegurar des de Buenos Aires que la sentència es faria pública abans del 12 d'octubre.

Per la seva banda, els partits han de comunicar les llistes a la Junta Electoral com a molt tard el dia 7 d'octubre; una setmana més tard, el dia 14, es proclamaran les candidatures i l'endemà sortiran publicades al BOE. A partir del moment en què es publiquen, ja no es poden canviar les paperetes. Fins i tot s'han donat casos de candidats que han mort a mitja campanya, però apareixien a la papereta el dia de la votació. Això podria arribar a provocar que, en cas de ser condemnats, els presos figuressin a les paperetes el 10-N tot i haver estat inhabilitats.

En aquest context, el debat sobre els presos es manté obert entre les forces independentistes, com ha fet evident les paraules de Borràs. "En aquestes eleccions, ells estaran a punt de ser inhabilitats, quan surtin les sentències, i per tant penso que seria millor que ja no formessin part de la contesa electoral. Però, serà una decisió que prendrem conjuntament, tenint en compte de manera primordial la seva opinió", ha assegurat. 

Més tard la diputada ha volgut explicar les seves paraules a través de diferents piulades, però el debat seguia circulant. De fet, fonts de JxCat properes a l'exconsellera asseguren que les declaracions recollien la voluntat que li han transmès els mateixos presos.

El president, Quim Torra, ha evitat pronunciar-se al respecte, en ser preguntat durant una visita a l'Hospitalet. Però des del PDeCAT, que aquest matí han mantingut una trobada amb el grup de JxCat per abordar la reedició dels comicis, no han amagat la seva aposta perquè els presos figurin a la candidatura.

En qualsevol cas, el parer unànime que manifesten totes les fonts de JxCat i PDeCAT consultades és que seran els presos els qui decidiran si tornen a figurar o no a les candidatures.