JxCat ha mantingut el pols amb ERC fins al darrer instant de la campanya. La seva candidata, Laura Borràs, ha retret el rebuig de republicans i cupaires a la seva proposta de crear un grup parlamentari independentista al Congrés i ha reclamat votar per JxCat perquè són els que posen “el país per davant del partit". "I no regalarem cap vot a canvi de res, perquè ens ho juguem tot”, ha reblat.

En termes similars s'ha expressat el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha assegurat que JxCat ha estat l'única força que ha posat durant aquesta campanya el govern de Pedro Sánchez "contra les cordes", i ha demanat suport per garantir un grup parlamentari propi i evitar quedar dissolts en el grup mixt arran de la negativa d'ERC i CUP a crear un grup de tot l'independentisme.

De la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat a posar el país per davant de tot, "per davant de les ambicions, dels partits, de petites mesquineses personals".

JxCat ha tancat la campanya a les Cotxeres de Sants amb un míting coral amb intervenció dels molts dels candidats i actuacions musicals, inclosa la del candidat al Senat, Roger Español, que ha interpretat el Cant del Ocells amb el saxofon. Els presos polítics han intervingut a través d'una carta des de Lledoners mentre que el conseller Lluís Puig i el candidat Jami Matalama han entrat per videoconferència.

La candidata ha tancat el míting retraient als "companys de viatge" el rebuig a la proposta de fer un grup independentista al Congrés.

“La CUP va decidir ràpidament, amb 5 minuts en va tenir prou, no va caldre assemblea", ha ironitzat, a més de lamentar que els cupaires hagin respost en un míting emplaçant als comuns a fer un acord, “els comuns, que quan l’Estat intenta esquitxar el president Torra en comptes de mirar l’Estat es giren a Torra i demanen una compareixença al Parlament”.

Pel que fa a ERC ha insistit en els retrets sobre el suport que els republicans van oferir a Pedro Sánchez sense contrapartides, el mateix argument que s'ha convertit en un dels eixos de la campanya de Borràs. “Els companys d’ERC diuen que per ells no quedarà que hi hagi un govern progressista. De debò que els seus vots els donaran a canvi de res?", ha interrogat.

puigdemont cotxeres de Sants ML

Abans que Borràs ha intervingut per videoconferència Carles Puigdemont, que ha sentenciat que "tota la campanya ha estat un gran fiasco per a Pedro Sánchez, l'únic responsable d’haver de tornar a eleccions”.

El president ha sentenciat que JxCat ha posat el govern espanyol contra les cordes i es proposa seguir fent-ho.  “En nom de tots els catalans que ens votin us garantim que no els ho posarem fàcil, no els regalarem res, tindran sempre una paret de dignitat i democràcia”, ha assegurat.

Pel que fa a la negativa d'ERC i la CUP a la proposta d'un grup independentista, ha reclamat el suport necessari perquè JxCat pugui tenir grup propi. "L’independentisme no pot quedar afeblit comptant només amb un únic grup parlamentari i que tota la resta de l'independentisme s’hagi de dissoldre en el grup mixt. Per l’independentisme és bo que hi hagi més d’un grup. Nosaltres com que no anem sobrats de diputats, és important que demanem a tothom que ens ajudeu a fer aquesta empenta final per poder disposar dels recursos per poder fer la feina", ha afegit.

Puigdemont ha insistit en les referències als retrets al suport que ERC va oferir a Sánchez sense contrapartides i ha reclamat una "empenta" per disposar de grup propi de JxCat, amb l'argument de "poder plantar cara i parar els peus, que sàpiguen que hi ha uns que no ho posaran fàcil i no regalaran res”.

El president ha ironitzat que “dos dies seguits" Sánchez "s’ha volgut presentar com una mena de xèrif o justicier, dient que ell faria allò que de fet hauria d’estar fent la justícia”, en referència al compromís de portar-lo a Espanya si guanya les eleccions.

Així mateix, ha acusat el govern espanyol de convertir-se en la “Inquisició espanyola 2.O” amb iniciatives com el decret per tancar pàgines web, amb el qual "s’ha saltat 3 o 4 principis bàsics” de la legislació europea. “Això li està costant car a Espanya en termes reputacionals. Els empresaris pregunten si és la Xina o Espanya? Gràcies a Pedro Sánchez els estàndards xinesos estan entrant a Europa”, ha retret.

637088461085554123

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que JxCat és l’enemic a abatre perquè és el que millor representa la “voluntat decidida de seguir endavant per la república catalana”. “No ens arronsarem, no ens rendirem”, ha garantit.

El president Artur Mas, en to molt mitiner, ha cridat a aixecar aquest diumenge "un dic de contenció que permeti tancar les comportes quan l’Estat espanyol vulgui tornar a trepitjar els drets i les llibertats dels catalans". "Com deia Kennedy, som la generació que hem de defensar en un moment de risc la llibertat”, ha reblat.

Els caps de llista de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han pujat a l’escenari amb fotografies dels presos polítics de JxCat que havien encapçalat les respectives circumscripcions. També eren presents i han participat en l'acte les esposes de Jordi Sànchez, Quim Forn i Josep Rull.

Josep Lluís Cleries ha llegit una carta dels presos des de Lledoners en què recorden que aquest cop no han pogut ser candidats “no per manca de compromís ni per por. Les urnes no ens han fet mai por”, asseguren.  “El nostre empresonament no ens ha fet canviar d’opinió. Per això JxCat seguirà defensat les urnes com a solució”, ha assegurat.

Roger Español ha reclamat la unitat de l’independentisme. “JxCat no només parla d’unitat, pràctica la unitat”, ha garantit el candidat.

També el candidat al Senat Jami Matamala ha intervingut des de Bèlgica per reclamar unitat. Abans ho ha fet el conseller Lluís Puig des de “Brussel·les, la capital de la República catalana”, ha explicat.