La Guàrdia Civil i el govern espanyol han convidat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'acte de presa de possessió del cap de la comandància del cos a Barcelona. Borràs, com també han fet altres dirigents independentistes, no ha dubtat a plantar-los i refusar la invitació, tot recordant que es tracta d'una "policia patriòtica" que persegueix l'independentisme. 

En una carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, la presidenta explica que no hi anirà perquè la Guàrdia Civil persegueix la "dissidència política" i posa d'exemples el cas de Tamara Carrasco i dels CDRs detinguts. 

 

Borràs també argumenta que "la violenta actuació" dels agents de la Guàrdia Civil durant l'1-O no es pot esborrar de la memòria col·lectiva i relata que el mateix dia serà a Tremp en el lliurament del 53è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes per donar suport a la llengua i cultura catalana.

Per acabar, la presidenta transmet a Cunillera el desig que l'actuació de la Guàrdia Civil assoleixi els "estàndards democràtics" que s'espera d'una força de seguretat d'un estat membre de la Unió Europea.

Nogueras i Wagensberg també refusen la invitació

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, també ha respost per carta que no anirà a actes de la Guàrdia Civil mentre el cos policial no demani disculpes per les "brutals actuacions" de l'1-O.  En la mateixa línia ha replicat el secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg, convidat en el mateix acte. Segons el diputat d'ERC, les "pallisses" contra persones que es trobaven als col·legis electorals l'1-O són un dels exemples pels quals no hi assistirà.

La portaveu de Junts a la cambra baixa denuncia "persecució política" i l'existència de "presos polítics i exiliats". "El nostre Govern legítim està empresonat i a l'exili per haver donat veu als anhels de llibertat del poble de Catalunya", ha afegit tot assenyalant que hi ha més de 3.000 "represaliats". Nogueras afegeix que "per dignitat, sentit de la democràcia i convicció" no anirà a cap acte de la Guàrdia Civil mentre aquest cos no demani disculpes.

Per la seva banda, Wagensberg argumenta que no assistirà a l'acte perquè aquest cos policial és i ha estat un dels "actors principals" de la repressió viscuda pels moviments independentista i socials. En aquest sentit, cita també les "tortures" a persones detingudes en el marc de l'operació Garzón, el 1992.

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN