Jaume Alonso-Cuevillas no tenia l'encaix que Junts buscava per ser membre de la Mesa i així es va parlar amb ell directament, abans fins i tot de la polèmica dels darrers dies. Ho ha explicat  en declaracions a Catalunya Ràdio la mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs: "Ell i jo ja havíem tingut una conversa conforme no era el millor espai per a ell i després ha passat el tema de l'entrevista, que sent Setmana Santa les coses s'han fet més grans".

Així doncs, les desavinences no comencen amb l'entrevista publicada a Vilaweb, on Cuevillas refusava certs simbolismes com tramitar propostes de resolució sobre el Rei o l'autodeterminació perquè ho considera "una confrontació no intel·ligent" amb l'estat espanyol.

La discrepància ve d'abans, en concret de la primera sessió d'investidura, quan Cuevillas es va posar de perfil en la votació a favor de delegar el vot del diputat Lluís Puig. L'advocat s'hi va abstenir perquè considerava que era, a la vegada, el seu representant legal en la causa judicial que l'exconseller té oberta a Bèlgica. Borràs ha posat en relleu que aquest fet "va evidenciar que hi havia una turbulència" motivada per un "Parlament que no és lliure i la repressió espanyola condiciona de què es parla i això és el que cal estudiar".

"Decisió col·legiada"

Malgrat tot, reitera que la decisió que "ara s'ha precipitat" s'ha pres de forma "col·legiada" amb Cuevillas i ha recordat que va ser ella mateixa qui li va proposar formar part de la Mesa: "Hem estat dos anys junts a Madrid i tenim confiança plena. Vaig pensar que podíem seguir junts malgrat que no era el seu lloc ideal, la Mesa del Parlament, ell va decidir acompanyar-m'hi". I Borràs explica que l'advocat va acceptar la proposta per la relació professional, però també personal, que mantenen: "Em va dir: 'Laura, et dic sí per lleialtat a tu'".

Així doncs, Borràs assegura que en cap cas situa la decisió des de l'arrel d'un conflicte "de desavinences" i que no es tracta "d'una sanció" a Cuevillas. Malgrat tot, la presidenta es reafirma en la línia que vol seguir la seva presidència al Parlament: "Es pot parlar de la monarquia a la majoria de Parlaments espanyols? Sí. Per què no a Catalunya, per una opinió discordant? S'ha de poder parlar de tot".

L'opció Madaula

En el futur més immediat, el relleu l'hauria d'agafar la diputada de Junts Aurora Madaula, però es fa per votació secreta. Borràs no confirma si tenen els vots garantits per nomenar-la, però sí que afirma que "ja s'ha parlat de poder fer les renovacions que calgui a la Mesa perquè tothom se senti còmode".

En definitiva, no considera que aquests canvis de cadires signifiquin que comencen amb mal peu, sinó que refermen "poder treballar amb confiança i estabilitat".

Avís a CUP i ERC

En paral·lel a la Mesa del Parlament, la presidenta recorda a la CUP que Junts "no ha de pair res". I també avisa Esquerra: "Vol fer acords? Perfecte. Doncs els acords a què ha d'arribar són amb Junts. Estem per treballar per la ciutadania i reflectir el que han dit" les urnes. Ara per ara, veu un acord "més llunyà" que immediat, però no té "cap mena de dubte" que es posaran a treballar "frenèticament".

L'objectiu que marca la presidenta del Parlament és investir un president però, recordant les paraules de Jordi Sánchez: amb Junts dins el Govern o, si cal, fora i fent oposició. I comença a fixar el calendari més immediat: "A partir de la setmana que ve veurem quin nivell de maduresa tenen les negociacions per acabar amb la investidura del president de la Generalitat. No vull posar data, perquè seria totalment agosarat per part meva".

Fotografia principal: Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas a la primera sessió d'investidura.