La portaveu de Junts al Congrés, Laura Borràs, s'ha postulat com a candidata efectiva del partit. "Si la militància de Junts ho decideix, seré candidata de Junts", ha assegurat la portaveu al Congrés en cas que hi hagi primàries del partit. En una entrevista a Huffington Post, Borràs ha destacat que sempre ha estat "a disposició". "Quan es va considerar que anés a la llista i vaig deixar el món acadèmic, després com a consellera de Cultura, després com a portaveu a Madrid.... estic a disposició i si la militància ho decideix així, serà un orgull poder ser la candidata", ha remarcat. 

"És un partit que té en la seva ponència política que l'elecció dels candidats es produeixi pel mètode més democràtic, el més transparent i adequat perquè qui hagi de ser el candidat tingui aquest suport de la militància", ha afirmat Borràs, que ha incidit: "Si hi ha primàries, m'hi presentaré".

Primàries a Junts per Catalunya

Junts clausura aquest cap de setmana el seu congrés per ordenar-se, amb l'aprovació de les ponències política i organitzativa, claus per preparar la candidatura per a les pròximes eleccions. El procés congressual, totalment telemàtic, va començar el 25 de juliol i el 9 d'agost va ser elegida la cúpula, amb Carles Puigdemont com a president, Jordi Sànchez com a secretari general i Elsa Artadi, Josep Rius, Jordi Turull i Anna Erra com a vicepresidents. Els associats hauran de validar fins última hora de dissabte la proposta de la ponència organitzativa d'establir l'elecció de candidats electorals a través de primàries, que donarà major protagonisme a les bases.

Puigdemont congrés Junts

El congrés fundacional de Junts. / Junts

Amb unes eleccions catalanes que podrien caure la primera quinzena de febrer, el calendari de les primàries no es pot dilatar massa. A l'espera de saber si Puigdemont decideix participar d'alguna manera en la contesa electoral -en el número un o dos de la candidatura- i amb Artadi autodescartada, un altre dirigent que ha donat a entendre que es presentarà a les primàries és el conseller Damià Calvet, pròxim a Josep Rull, però també ha sonat el conseller Jordi Puigneró -pròxim a Puigdemont-, mentre que guanya punts una de les últimes incorporacions de Govern, l'exeurodiputat Ramon Tremosa, a qui sectors de Junts tracten de reforçar i que aquesta setmana ha estat inclòs en el reduït grup de coordinació creat per JxCat i ERC.

Estratègies electorals de JxCat i ERC

En l'entrevista, Borràs ha parlat sobre l'estratègia d'ERC després de les pròximes eleccions catalanes. "Veurem quina és l'estratègia d'ERC. La nostra és inequívocament independentista. Si algú pretén pactar amb partits que no són independentistes, no és perquè avanci el camí cap a la independència. Nosaltres volem avançar i, per això, només ens plantegem governar amb partits independentistes", ha afirmat.