Davant dels embats de l'Estat espanyol, l'independentisme té dues opcions: no respondre-hi o plantar cara. Així s'ha expressat la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una entrevista aquest diumenge a TV3 amb el seu director, Vicent Sanchis. Borràs també ha instat la resta de partits independentistes a entendre's i arribar a un acord.

 

Sobre les diferències estratègies entre ERC i JxCat, Borràs ha assegurat que amb els resultats de les eleccions a la mà "cap dels partits ha quedat deslegitimat". "L'encaix hi ha de ser", ha dit. La recepta per a la líder de JxCat és convertir la taula de diàleg amb l'Estat en un procés de negociació. "No necessitem dialogar amb l'Estat, necessitem negociar-hi. Aquí és on podem trobar un acord amb ERC", ha aclarit.

Preguntada sobre l'estat de les negociacions i sobre el fet que en poques setmanes s'han d'arreglar i prevenir tots els problemes que van sorgir entre els dos socis de Govern en la darrera legislatura, la presidenta de la Cambra catalana ha afirmat que és optimista. Un primer pas per aquest acord general ha estat la formació de la nova Mesa, segons ha explicat, aconseguint que cinc dels seus set membres siguin independentistes i que per primera vegada un dels membres sigui de la CUP.

entrevista borràs tv3 sanchis

El director de TV3, Vicent Sanchis, entrevista la presidenta del Parlament, Laura Borràs / Foto: TV3

Tot i que ha volgut treure pes al fet que no esmentés directament el darrer president del Parlament, Roger Torrent, Borràs ha acabat reconeixent que les negociacions que duen a terme ara postconvergents, republicans i anticapitalistes tenen per objectiu que no es repeteixin els episodis més polèmics de la darrera legislatura. "No hagués obeït a treure l'acta de diputat al president Torra. Perquè hagués estat escrupolosament estricte al mandat de les eleccions", ha etzibat.

Borràs ha valorat que un cop Torra va ser desposseït del seu escó no podia fer res més per mantenir-se en la presidència de la Generalitat i ha alertat: "Quan haguem madurat com a societat, les conseqüències de les inhabilitacions podran tenir una resposta col·lectiva".

Obediència i desobediència

En aquest sentit, Borràs s'ha volgut emmirallar en la presidència de Carme Forcadell, de qui ha revelat que li va agrair també en privat el discurs que va fer en proclamada segona autoritat de Catalunya. Així doncs, Borràs ha denunciat la presó de la dirigent republicana i ha fet diverses crides a "no acceptar l'anormalitat democràtica".

Sobre si desobeirà les possibles i previsibles ingerències del poder judicial espanyol, Borràs ha insistit que obeirà "el mandat del Parlament" i que, alhora, protegirà "els drets dels diputats" i "preservarà els funcionaris". "Hem d'assumir les responsabilitats les persones que tenim responsabilitats polítiques", ha subratllat.

Per aquest motiu i sense acabar d'aclarir del tot què farà exactament, la presidenta del Parlament ha insistit que les negociacions amb ERC i la CUP aborden, entre altres coses, com la Mesa afrontarà els embats de l'Estat. "S'ha de recuperar la normalitat democràtica, no permetent la ingerència de poders externs. I si ho fa, s'ha de denunciar. Personalment aquesta és la meva actitud, mantenir-me fidel al mandat de la Cambra", ha revelat.