Laura Borràs ha presentat un escrit contra la jutgessa del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona per haver-la investigat "de forma incompetent", tenint en compte que era aforada per la condició de consellera de Cultura en el moment de la investigació.

El cas es va fer públic el juliol de l'any passat arran de la investigació dels Mossos a un informàtic vinculat a l'Institut de les Lletres Catalanes quan Borràs n'era la directora. Borràs ha anunciat la presentació de l'escrit a Twitter, on assegura que en cap moment se li ha notificat que se l'investigava en una causa secreta on presumptament hi ha des de tràfic de drogues a falsificació de divises. "Els motius: ser una "conocida independentista"", ha escrit Borràs.

L'exconsellera de Cultura i ara diputada al Congrés recorda que el juliol passat, quan es va assabentar "per la premsa" de la suposada investigació contra ella, va sol·licitar comparèixer voluntàriament al Parlament i va donar "totes les explicacions". I alerta: "Els que volen fer mal, se surten amb la seva fent patir i volen esquitxar sabent que aixequen sospites i taquen".

També a Twitter ha escrit: "Davant de la voluntat de difamar només puc oferir explicacions i posar de manifest la feina feta. Això sí, i unes credencials independentistes que, pel que sembla, avui són motiu de persecució judicial. Tot molt normal".

A l'escrit presentat al jutjat s'insta a la "nul·litat de ple dret" de les diligències actuades en la investigació contra Borràs al·legant "falta de competència objectiva". Els advocats de Borràs afirmen que la instructora sabia que l'aleshores consellera era aforada, i argumenten que la investigació anava adreçada, precisament, a la membre del Govern.

És per això que es demana la nul·litat de tot allò actuat pel jutjat número 9; suspendre les diligències acordades, incloses diverses declaracions a practicar els dies 12 i 16 de juliol, i, en tot cas, elevar la causa al Tribunal Suprem en cas que, un cop suspeses les actuacions, la magistrada del 9 continuï pensant que hi ha delictes a investigar.

Una altra causa per a l'anul·lació del procediment és la "investigació prospectiva" que, segons la defensa de Borràs, "repugna el dret vigent". Així, la defensa entén que en el moment d'acordar-se l'obertura de les diligències "no es comptava amb cap mena de dada objectiva" que permetés investigar l'exconsellera "excepte aquell de la seva condició d'independentista" que "es reflecteix en diversos atestats previs a l'obertura de la causa".

A més, les dades que es tenien eren "meres hipòtesis" i "es va acordar una mesura restrictiva de drets amb la finalitat de sondejar o veure si es podien trobar evidències d'un delicte, en aquells moments tampoc es tenia claredat sobre quin, fet que aprofundeix en la qualificació com a prospectiva de la investigació".

Allau de missatges de suport:

Nombroses personalitats no han tardat en expressar el seu suport a l'exconsellera. El president de la Generalitat, Quim Torra, li ha recordat que està al seu costat i li ha enviat una abraçada.

El conseller d'Administració Pública, Jordi Puigneró, ha avisat els qui reprimeixen Borràs: "No coneixen a la laura Borrà. Tossudament alçada".

Pel que fa a la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha apuntat que "la llibertat d’expressió i el dret a l’autodeterminació ni es castiga ni s’inhabilita".

La periodista Pilar Rahola ha aprofitat per lloar la figura de l'exconsellera de Cultura: "és brillant, és honesta i és independentista".

El cantautor Lluís Llach ha estat el més concís: "Una abraçada solidària i un sentiment perenne".