El risc d'una elevada abstenció provocada per la pandèmia del coronavirus és una de les ombres que més preocupen JxCat de cara a les eleccions previstes de moment per al 14 de febrer. La necessitat de conjurar aquesta amenaça ha centrat les intervencions de la presidenciable, Laura Borràs, i del cap de llista, Carles Puigdemont, en l'enganxada virtual de cartells que han protagonitzat aquest vespre en un plató de televisió de Sant Just Desvern.

"En democràcia les urnes són sempre la solució. L'1-O van intentar que no poguéssim votar. Ara intenten que no vulguem votar. Però vam votar l'1-O i votarem sempre que hi hagi urnes; i sempre que votem, guanyem", ha advertit Borràs en tancar l'acte.

Minuts abans ha estat Puigdemont qui ha llançat la mateixa crida: "Volen que us quedeu a casa, però nosaltres no farem el que voldrien que féssim".

Enganxada virtual

Un plató de televisió amb connexions a 35 punts del territori ha estat l'escenari del tret de sortida de la campanya de JxCat. Es tracta d'una campanya inèdita i estranya com s'han encarregat de destacar bona part de les intervencions: en plena pandèmia i sense saber del cert que el 14 de febrer sigui la data de les comicis fins que el TSJC es pronunciï, les eleccions s'han precipitat arran de la inèdita inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que malgrat tot no ha intervingut en l'acte.

Borràs, que ha definit la seva com la "llista del president Puigdemont, del no surrender", ha admès la necessitat de fer autocrítica, ha reconegut la possibilitat que la gent se senti desconcertada, desanimada, decebuda, frustrada i fins i tot espantada, però ha advertit que ningú es pot sentir resignat. "Perquè no ens hem de resignar mai a permetre que siguin els altres els qui decideixin el nostre destí", ha alertat.

La presidenciable ha demanat ser exigents, exigir votar amb llibertat i seguretat i exigir "propostes clares" i "no repetir errors"; ha assumit que les eleccions "no són normals i segurament són inoportunes"; ha reconegut la necessitat de fer autocrítica; però també ha alertat de la necessitat de "superar l'aberració política de deixar Catalunya sense president". "La data ens l'han imposat, però el resultat l'imposarem nosaltres", ha insistit un cop i un altre.

La candidata, que en prendre la paraula ha explicat que més 2.700 persones estaven seguint l'acte, no ha fet cap referència als socis d'Esquerra ni al seu candidat, però si ha dedicat crítiques a Salvador Illa, del qual ha dit que "no és un canvi, és una involució, és el 155 sanitari".

Puigdemont: "Les eleccions són el terreny de Junts"

Les crides a la mobilització les ha engegat Puigdemont, que ha insistit que les eleccions són "el terreny" de JxCat. "Tota la por que ens volen provocar, por a la repressió, por a sortir de casa, obeeix a la por que tenen ells a les urnes i els resultats. Per això han renunciat a convèncer i han optat per espantar", ha denunciat en una intervenció des de Brussel·les.

El líder de Junts ha atribuït aquesta estratègia a que "es van adonar que un referèndum no té èxit perquè hi hagi urnes o paperetes sinó perquè hi ha gent que va a votar". Malgrat tot, ha assegurat que també el 21-D es va intentar amb la repressió que la gent es quedés a casa, però l'independentisme va tornar a guanyar, igual que ho van fer amb les eleccions europees.

210128 Míting inicial DSC 7359 (1)

Carles Puigdemont durant la intervenció a l'acte d'enganxada de cartells de JxCat

Tot plegat, ha insistit, malgrat que la repressió ha continuat i han inhabilitat un altre president de la Generalitat, Quim Torra. En aquest punt, Puigdemont ha volgut "obrir un parèntesi" per etzibar un dard al cap d'Estat espanyol: "Us n'adoneu que tots els presidents de la Generalitat que ha conegut Felip VI, tots, hem estat destituïts o inhabilitats o condemnats?", ha ironitzat, tot advertint a "aquells que diuen que cal recuperar la normalitat" que el primer que haurien de reclamar és la normalitat democràtica.

Els parlaments de Borràs i Puigdemont han tancat les intervencions que han anat protagonitzant una part important dels candidats en connexions a través del mòbil des de diferents punts de Catalunya.

Han enganxat cartells des de Sant Cugat del Vallès, els consellers Jordi Puigneró i Damià Calvet; la portaveu del partit, Elsa Artadi, des de la Sagrada Família de Barcelona; Ramon Tremosa des de Lleida; Meritxell Budó des de la Garriga; el president del grup parlamentari, Albert Batet, des de Valls; des de Girona la cap de llista, Gemma Geis, i l'alcaldessa, Marta Madrenas, des de Vic l'alcaldessa Anna Erra... Els darrers des del pla de Lledoners, davant del centre penitenciari on aquesta nit encara es troben empresonat una part dels presos polítics.

Des del plató, sense públic i davant l'única presència de l'equip de campanya, els tècnics i la premsa, ha intervingut Borràs, acompanyada del diputat Francesc Ten i la cuinera Ada Parellada que han actuat com a mestres de cerimònies.