Junts per Catalunya enfila el camí cap a les eleccions europees. Quan queden menys de 100 dies per als comicis —tindran lloc el 9 de juny—, el partit celebra aquest dissabte un consell nacional a Llagostera (Girona) on aprovarà el reglament de les primàries per a aquesta convocatòria electoral. Durant el discurs obert als mitjans de comunicació, la presidenta de la formació, Laura Borràs, ha fet al·lusió a aquesta jornada i ha defensat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, sigui el candidat. En aquest sentit, Borràs ha denunciat les "falòrnies" dels jutges per evitar que l'eurodiputat pugui presentar-se i ha disparat contra les "barrabassades" que perpetren amb les acusacions de terrorisme i l'obertura de la causa al Tribunal Suprem: "Fa cinc anys ja van voler evitar que Puigdemont fos el candidat, però no ho aconseguiran i liderarà la llista de les europees". Segons la dirigent juntaire, "si ell i Toni Comín han pogut fer tota la feina des de l'exili, és per la força que els vam donar llavors i els hi tornarem a donar ara".

En aquesta línia, l'expresidenta del Parlament ha assegurat que Puigdemont és perseguit perquè "no li perdonen que no es rendeixi" i perquè a l'Estat "és delicte voler la independència". "Els magistrats treballen per impedir que la política arregli les barrabassades que han perpetrat i sembla no tenir límit la seva capacitat per perpetrar barbaritats", ha afegit. A parer de Laura Borràs, el Tribunal Suprem "sap perfectament que Puigdemont, Wagensberg o Marta Rovira no són terroristes", però apliquen la següent norma: "Si la violència no hi és, s'inventa". Davant aquests intents per "atrapar" el president a l'exili, Borràs ha defensat que Junts seguirà "sense renunciar a res": "Som la resistència davant els qui ja han renunciat, hi ha molts enemics que esperen que fracassem, però no ho farem". Paral·lelament, ha apuntat que la llei d'amnistia haurà d'incloure "tots els independentistes, ser d'aplicació immediata i que compliqui tant com sigui els intents de sabotejar-la per part d'aquells que ja han anunciat que volen impedir-ne els seus efectes".

Un Govern que acabarà la legislatura "culminant la sociodependència" amb un "cap de la col·laboració"

En l'escenari català, Borràs ha carregat contra el Govern d'Esquerra Republicana i el PSC. Fent referència a l'admissió a tràmit de la ILP sobre la DUI al Parlament, la presidenta dels juntaires ha criticat que els republicans es "rentessin les mans una vegada més quan es tracta de confrontar amb l'Estat". "En canvi, del que no s'abstenen és d'arribar a acords amb el PSC. Una vegada pot ser una excepció, dues pot ser una casualitat, però amb tants pactes ja és un hàbit", ha subratllat. Segons Borràs, això demostra que el president Aragonès "va començar la legislatura afirmant que treballaria per culminar la independència i acabarà culminant la sociodependència": "És un intercanvi mutu que es tradueix en governs més o menys 'ercosocialistes' que preparen tripartits arreu".

Després del pacte de pressupostos entre ERC i els socialistes, Laura Borràs creu (amb ironia) que a Salvador Illa li haurien de canviar el càrrec: "Un cap de l'oposició que aprova els comptes sistemàticament amb el Govern és, en realitat, el cap de la col·laboració". En aquesta línia, ha volgut diferenciar Junts dels republicans: "No som socis dels socialistes, no actuem com a aliats ni per estabilitzar els seus governs, sinó que aprofitem la nostra força per fer que facin coses que ells no volen".

Borràs també ha tingut un record per al secretari general de Junts, Jordi Turull, que va patir una crisi cardíaca el dilluns i va estar hospitalitzat per aquesta raó fins al dijous: "Li enviem una fortíssima abraçada, tot l'ànim i el suport de la família de Junts". Després d'aquestes paraules, el consell nacional ha fet un llarg aplaudiment al dirigent, uns desitjos de recuperació que també s'han estès per a Josep Lluís Alay.

El mecanisme per elegir candidats a les europees

El consell nacional del partit, màxim òrgan entre congressos de Junts, ha aprovat per unanimitat aquest dissabte el reglament de primàries específic per a les eleccions europees. Aquest text incorpora novetats: només se sotmetrà a primàries la persona que encapçali la candidatura de Junts per Catalunya en aquests comicis. El cap de llista serà, a priori —i tal com ha dit Borràs—, el president Carles Puigdemont.

A partir d’aquí, segons s’explicita en aquest reglament al qual ha pogut accedir ElNacional.cat, la resta de la llista serà designada en funció de les propostes que facin arribar les agrupacions comarcals, les veguerials, els espais ideològics (esquerres, socialdemòcrata i liberal), l’executiva del partit i la Joventut Nacionalista de Catalunya. Cada agrupació podrà proposar un màxim de quatre candidats. Entre aquests noms que cadascuna d’elles elevi al secretariat permanent del partit, no és indispensable que siguin militants de la formació. Aquest sistema d’elecció s’assimila a processos de designació de candidats que feia Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Quin serà el filtre que s’aplicarà una vegada la permanent dels juntaires rebi les diferents propostes? Serà aquest òrgan qui s’ocuparà, amb aquests noms, de configurar la resta de la llista —a excepció del número u, que serà elegit directament per la militància—. Finalment, la direcció ho elevarà al consell nacional, que haurà de ratificar-la. Amb tot, encara faltarà elaborar el calendari de les primàries per designar el cap de llista. En les eleccions del 9 de juny (funcionen amb una única circumscripció, que és tot l’Estat), Espanya elegirà 61 eurodiputats, dos més que l’any 2019. L’any passat, es va aprovar ampliar l’Eurocambra dels 705 als 720 escons.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!