La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha marcat el punt i final de la roda de contactes que el president, Pere Aragonès, ha mantingut els darrers dies amb tots els grups de la Cambra catalana. Borràs, que en acabar ha protagonitzat una compareixença a la sala d'audiències del Parlament, ha defensat el fons creat pel govern per cobrir les fiances del Tribunal del Comptes als responsables de la política exterior de la Generaltiat entre el 2011 i el 2017.

"El govern ha fet el que havia de fer, protegir servidors públics que han fet la seva feina, d'acord amb el mandat democràtic", ha assegurat Borràs, que ha afegit que el fet que el Parlament hagi de ratificar la mesura, reforçarà la voluntat "d'anar i caminar conjuntament executiu i legislatiu".

Organismes inquisitorials

Els dos presidents han abordat aquest punt, segons ha detallat Borràs,  en el marc de la "crisi democràtica que provoca la repressió de l'Estat espanyol". "L'Estat espanyol enlloc de fiscalitzar l'acció exterior de Catalunya, potser hauria de fiscalitzar l'acció interior dels seus organismes, que són més aviat de naturalesa medieval i inquisitorial", ha advertit Borràs. 

A parer de la presidenta del Parlament, l'acció d'aquest òrgan fiscalitzador esguerra el discurs de Pedro Sánchez sobre la democràcia espanyol, per la qual cosa adverteix que "els conceptes grandiloqüents com concòrdia i magnanimitat quan no van acompanyats d'actituds, són només conceptes buits".

Aconseguir la independència

Borràs, que ha abordat amb Aragonès la reunió que va mantenir la setmana passada amb Pedro Sánchez a la Moncloa i la convocatòria de la taula de diàleg, ha insistit davant del president de la Generalitat en el seu compromís amb la independència. 

"Li he recordat que presideixo un Parlament amb 52% dels vots independentistes i tenim aquest mandat d'avançar per assolir la plena llibertat del poble de Catalunya i això significa avançar cap a la independència", ha explicat Borràs.

En aquest marc, li ha reiterat que la seva voluntat és tirar endavant aquest procés i "blindar la cambra catalana de qualsevol mena d'ingerència per part altres organismes". "Els únics límits han de ser el respecte a la voluntat expressada a les urnes per part dels ciutadans i l'estricta obediència a principis democràtics essencials", ha reblat.

Reunió amb els grups

Després dels 100 primers dies a la presidència del Parlament i després de les reunions que ha mantingut amb diferents sectors, Borràs ha anunciat a Aragonès que iniciarà una ronda de contactes perquè els grups recullin els suggeriments, queixes, propostes de millora, fins i tot retrets que alguns col·lectius li han traslladat.

"Com que sempre he defensat una manaera de fer política basada en escoltar ciutadania, em proposo fer d'altaveu d'aquestes audiències, traslladant als grups quines iniciatives es podrien fer", ha explicat.

 

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat / ACN