L'afluència de votants a les eleccions per al secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és bona, segons ha indicat l'organització, i s'apunta que pot superar la d'anteriors comicis. Els adherits podran votar fins a les 12 d'aquesta nit, i demà es coneixeran els resultats. 

Segons l'organització ahir al vespre ja havien votat un total de 5.372 membres de ple dret, quan encara faltava un dia de votacions. Fa dos anys, l'ANC va arribar a més de 7.000 votants. "Amb un darrer esforç, avui ho superem", han pronosticat. "Com més participació, més forta l'Assemblea", ha afegit.

Les eleccions per escollir el secretariat nacional són el primer pas per decidir si l’entitat manté el rumb de pressió cap als partits independentistes fixat per l’actual presidenta, Elisenda Paluzie, o l’accelera, tal com plantegen candidats amb l’aval del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, entre els quals destaca Montserrat Soler Prat, creadora de la campanya Eines de País que va guanyar les darreres eleccions a la Cambra.

D’entre els 21 candidats que aspiren a formar part del secretariat nacional per part del bloc nacional en destaquen noms com el del periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños, l’excandidat de Primàries Barcelona Adrià Alsina, el líder de Mossos per la República, Albert Donaire, el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernàndez Aguilera, a més del de Paluzie o el de Montserrat Soler Prat.

Els socis elegeixen fins a les 12 de la nit d'avui els 77 membres del secretariat que, al seu torn, escolliran el pròxim 20 de juny la presidència, la vicepresidència, el secretari i la tresoreria de l'entitat.  

Han quedat amb poques opcions els aspirants que voldrien que l’ANC s’allunyés de la unilateralitat i s’apropés a la via de trobar una sortida al conflicte negociada amb l’Estat. Fa tres mesos l’entitat ja va aprovar amb el 92% dels vots un full de ruta on es deixava clar que la via unilateral era l’única possible per assolir la independència.