El sindicat de Bombers de la UGT està recollint signatures entre els bombers del parc de Lleida per interposar una "querella criminal" contra el cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà, per "presumpte atemptat contra la salut dels treballadors" en considerar que no es faciliten les mesures de seguretat necessàries davant el coronavirus.

El sindicat assegura que als parcs de Lleida no hi ha equips de protecció individual (EPI) suficients, ni es respecten les mesures de distanciament, ni es pren la temperatura dels treballadors a l'inici de cada guàrdia.

Polèmica sobre l'ús de la mascareta

"La gota que ha fet vessar el got" ha estat una nota emesa pel propi Solà després de negar als bombers la reposició d'una mascareta quirúrgica durant una guàrdia de 24 hores, en la qual explica que els parcs "són espais públics" i que, per tant, "no és obligatori l'ús de la mascareta", denuncia la UGT.

El sindicat diu que està "cansat de tanta incompetència, negligència, irresponsabilitat i incoherència" i, per aquest motiu, pensa arribar "fins on faci falta en la defensa de la salut dels treballadors i de la població en general". La UGT ha recordat que fa unes setmanes ja van interposar una altra denúncia davant la Inspecció de Treball en la qual exigien mesures de prevenció, protecció i detecció precoç del coronavirus.

Brots als Parcs de Mollerusa i Borges Blanques

Aquesta situació, asseguren, ja ha causat alguns contagis en parcs. A principis de juliol es va detectar un cas de coronavirus al parc de Bombers de Mollerussa (Lleida), a l'Anoia un positiu de coronavirus al parc de Bombers de Calaf va obligar a tancar les instalacións, i també es va detectar un altre cas al parc de Bombers voluntaris de les Borges Blanques (Les Garrigues).

En el cas de Mollerussa, es va haver de confinar per prevenció a quatre bombers i tres ajudants d'ofici forestal (AOF). D'altra banda, en el parc de les Borges Blanques, van ser quatre els bombers voluntaris confinats.

Des del cos de Bombers, asseguren que es va aplicar el protocol establert per aquests casos en tots tres parcs, i també mantenen un contacte directe amb Salut. Això ha comportat el confinament del personal que va estar en contacte amb els positius en la darrera guàrdia i la neteja de les instal·lacions. 
 

Imatge principal: Assemblea de Bombers voluntaris de Lleida al parc d'Agramunt, el 21 de gener de 2019. / ACN