Segons el govern espanyol, un dels punts més importants de l’acord al qual ahir van arribar amb Junts per Catalunya és una concessió gratuïta. Un pacte en el qual res no canvia: els jutges podran continuar paralitzant l’aplicació de l’amnistia presentant qüestions prejudicials al TJUE. Així ho ha sostingut aquest dijous el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños. Ahir, al Congrés dels Diputats, es va aprovar un decret llei que inclou aquest punt que pot lapidar l’aplicació de l’amnistia. Però Junts i PSOE —així ho ha confirmat Bolaños— van pactar tramitar el decret llei com a projecte de llei per tal de presentar-hi esmenes i poder eliminar aquest punt. “No canvia res en el règim de les qüestions prejudicials; no canviava amb la disposició ni canvia ara quan es produeixi l’esmena; els jutges espanyols per descomptat que poden elevar qüestions prejudicials als tribunals europeus; i quan s’eleva una qüestió prejudicial se suspèn el procediment concret”, ha assenyalat. Això podria provocar que l’aplicació definitiva de l’amnistia no arribi fins, tranquil·lament, d'aquí a dos anys, el temps que pot trigar Europa a pronunciar-se.

El mateix Bolaños havia sostingut en les darreres setmanes que era imprescindible mantenir aquest punt en el decret llei si l’Estat volia rebre 10.000 milions d’euros provinents d’Europa. Aquest dijous, però, en declaracions a TVE, ha sostingut que Espanya pot continuar rebent aquests diners, en tant que “res no canvia” i que el “compromís” que aquest dimecres va complir la Moncloa amb Europa és “una reforma de la justícia” a través de la seva digitalització, “no pas una disposició concreta”. “Que hi hagués una controvèrsia sobre un article que no canvia res, no tenia gaire sentit”, ha sentenciat el ministre.

Bolaños, dit això, ha confirmat els acords que ahir va anunciar Junts per Catalunya a canvi d’avalar els tres decrets llei del govern espanyol (per molt que Podemos n’acabés tombant un). Aquest dimecres, ni PSOE ni Moncloa deien ni mu: ni negaven ni confirmaven cap pacte amb la formació independentista. Però aquest dijous sí que ho han fet Bolaños i també la vicepresidenta primera de l’executiu, María Jesús Montero, en declaracions a la premsa abans de participar en un esmorzar informatiu a Madrid.

Quan Bolaños ha estat preguntat per l’acord assolit amb Junts sobre immigració, ha evitat entrar en concrecions. “L’acord al qual hem arribat és que desenvoluparem una llei orgànica per delegar a la Generalitat les competències sobre immigració”, ha dit; sense entrar en detall de quines són aquestes competències. Per tal de no entrar al fons de la qüestió, ha recordat que a causa de la desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, ara “els partits catalans parlen d’immigració o de la rebaixa de l’IVA, i no del que parlaven fa cinc anys”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!