El portal econòmic nord-americà Bloomberg ha publicat la seva tradicional "guia pessimista" anual i apunta a la possible independència de Catalunya l'any 2024, que aniria acompanyada de la secessió d'Escòcia i de la ruptura de Bèlgica entre Flandes, Valònia i Brussel·les.

Segons Bloomberg, es pot produir cap a la dècada dels 20 una pugna entre joves i jubilats per la crisi de la Seguretat Social, que provocaria una "destrucció d'Europa" tal com l'entenem ara, amb les independències esmentades. El nou mapa europeu quedaria conclòs el 2028.

La "guia pessimista" no és cap invenció aleatòria, sinó la projecció d'escenaris a partir de patrons pessimistes. Què pot anar malament els anys vinents, respecte de l'actual statu quo. Bloomberg va predir el 2015 l'elecció de Donald Trump als comicis nord-americans d'aquest any amb aquesta fórmula, tot i que en altres casos no l'ha encertada.

Altres apunts que fa Bloomberg són una possible mort de Facebook a causa de les fake news, l'avenç definitiu del bitcoin, un atac amb míssil de Corea del Nord, una segona victòria de Donald Trump i, posteriorment, la del demòcrata Jimmy Kimmel, i la designació de Jeremy Corbyn com a nou primer ministre britànic, a més de la fi de l'era del petroli i una guerra comercial amb la Xina.