La plataforma americana Bloomberg, la més important en informació econòmica, ha desmuntat la gestió del president espanyol, Pedro Sánchez, en la pandèmia del coronavirus en un article duríssim, on recorda que ja va situar Espanya a la cua en la primera onada, mentre que en la segona se n'ha anat de forma sorprenent de vacances. 

Bloomberg recorda que durant la primera onada de coronavirus, en els mesos de març i abril, quan Espanya va declarar l'estat d'alarma, el president espanyol convocava rodes de premsa setmanals per informar sobre la malaltia. Ara el president espanyol ha passat a l'altre extrem, "està de vacances amb la família i no ha comparegut per adreçar-se al públic quan Espanya, aquesta setmana, ha registrat el nombre més gran de contagis diaris per cada milió de persones a Europa, i la situació empitjora cada dia".

"Espanya ha ressorgit com l'epicentre de la pandèmia del coronavirus a Europa", ha indicat, tot i que admet que "el seu govern sembla negar-ho".

Bloomberg

"La creixent crisi del coronavirus a Espanya topa amb el silenci del govern", denuncia Bloomberg

Bloomberg no dubta a comparar la gestió de Pedro Sánchez amb la del govern italià. "La gestió de la pandèmia per part de Sánchez ha estat criticada àmpliament, mentre que Itàlia, que va servir de model per a Espanya en ser la primera que va entrar en confinament, sembla que té una millor gestió de la crisi. Els dos països es troben en recessió profunda i han hagut d'intentar equilibrar la necessitat de mantenir els ciutadans sans i estalvis amb la voluntat de treure profit de la temporada d'estiu", ha afegit.

La plataforma econòmica es fa creus de l'absentisme del president espanyol. "Encara que Sánchez ha seguit participant a distància en reunions de crisi, el seu silenci públic queda ara molt lluny de les compareixences setmanals que feia en el moment més àlgid de la pandèmia, quan va arribar a afirmar que Espanya estava en guerra. Llavors el govern realitzava rodes de premsa diàries, i a vegades dos cops al dia, per informar del virus", insisteix.

Bloomberg va començar a carregar contra la gestió de Sánchez fa dos dies, en un altre article, precisant que Espanya ha dilapidat el prestigi que va anar aconseguint des de la crisi de la zona euro, quan va desplaçar la influència d'Itàlia. Tot això s'ha ensorrat amb el coronavirus, que ha posat a la vista les debilitats espanyoles. "El retrocés ha reflectit els problemes estructurals de les institucions i de l'economia espanyola. La pandèmia ha posat de manifest greus deficiències del sistema de salut, com destaca un informe del Real Instituto Elcano. S'han produït conflictes entre el govern central i les regions poderoses, en ocasions secessionistes. Al mes de març, Madrid es va enfrontar a Catalunya per la decisió d'aquesta d'endurir les restriccions més enllà del que s'havia decidit a nivell espanyol", apunta.

L'article acusa Sánchez de relaxar-se en la segona fase de la pandèmia, i adverteix que "la mala gestió de la crisi està tenint un efecte negatiu en l'economia". Tot plegat ha acabat amb la bona imatge que el president espanyol semblava tenir a Europa fins fa pocs mesos. "L'estrella de Sánchez s'està esvaint a Europa. Espanya va tenir un paper decisiu en la creació de l'ambiciós fons per a pandèmies que va posar en marxa la UE, de 750.000 milions d'euros, però va patir una derrota política vergonyosa quan la zona euro no va acceptar Nadia Calviño, la ministra espanyola d'Economia, per al càrrec de presidenta de l'Eurogrup", assenyala. "Espanya té potencial per recuperar-se, com va fer anys enrere. Però en un moment que els països necessiten un lideratge clar, Madrid té massa debilitats en la seva direcció", conclou amb rotunditat.