Bloomberg, la gran plataforma mediàtica dels EUA sobre economia, ha advertit que la fuga de Joan Carles I deixa tocada la Constitució del 1978, i està impulsant "una nova embranzida independentista a Catalunya", perquè torna a apreciar que té una oportunitat.

"La humiliació pública del rei emèrit de 82 anys respon a un esforç desesperat per apuntalar la monarquia espanyola: Felip VI, l'actual monarca, ha treballat durant mesos per aïllar-se dels creixents problemes legals del seu pare. Però no només és la monarquia la que està en joc. Menys de tres anys després que els independentistes de la comunitat nord-est de Catalunya intentessin forçar una ruptura amb Espanya, les decisions de la família reial estan donant un nou impuls al moviment d'independència", afirma.

"El risc que té ara l'establishment espanyol és que un col·lapse en l'adhesió a la corona desencadeni un debat més ampli sobre la Constitució, i reobri les cicatrius a Catalunya. Això significaria que ressorgeix una qüestió divisòria que polaritza políticament Espanya, i que pesa sobre els bons de l'Estat, perjudica les accions, els negocis i la inversió externa", afegeix.

Bloomberg

"L'exili de Joan Carles mostra les esquerdes constitucionals de l'Espanya moderna", titula Bloomberg

Segons Bloomberg, és evident que els requeriments formals per a qualsevol canvi constitucional són molt complicats, però recorda que es podria desbordar com ja va succeir amb el referèndum de l'1-O. Un escenari que ara hauria d'afrontar el govern del PSOE i Podemos.

"La crisi catalana de l'octubre del 2017 va demostrar que l'ordenament jurídic pot trontollar quan una policia antiavalots fortament armada s'enfronta a manifestants al carrer. I aquest cop no seria el PP conservador qui estaria al poder a Madrid, sinó una coalició d'esquerres molt més ambivalent en la qüestió de la unitat espanyola", recorda. El diari recull unes declaracions del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en les quals admet que "si hi ha un moment per repensar-ho tot és ara".

Bloomberg afirma que la situació del mateix Felip VI és delicada, perquè, a diferència d'Isabel II, s'ha convertit "en una figura aïllada" i té parts del territori "prohibides", com és el cas de Catalunya. Recorda que els premis Princesa de Girona no es van poder celebrar l'any passat a la ciutat de l'Onyar i es van haver de traslladar a Barcelona, on van transcórrer entre grans protestes.