El bloc de partits d'esquerres que va permetre la investidura de Pedro Sánchez tindria opcions de repetir si ara se celebressin eleccions. Segons una enquesta sobre la intenció de vot feta per l'observatori de Key Data pel diari Público, el bloc d'esquerres manté les seves opcions per mantenir un govern d'esquerres tot i que PSOE i Unidas Podemos perden força.

enquesta público 30 desembre

Per la seva banda, els partits de dretes, PP, Vox i Ciutadans, no sumarien suficients escons per arribar a la majoria absoluta de 176 diputats.

El bloc d'investidura, format per PSOE, Unidas Podemos, Más País, PNV, ERC i EH Bildu sumaria 170 diputats, per contra, el bloc de dretes, n'aconseguiria 163. El citat mitjà indica que al bloc de la investidura s'hi podrien afegir també els possibles escons del BNG, Teruel Existe i Coalición Canaria.

"El PSOE es manté bé"

"El PSOE s'està mantenint molt bé", assegura la directora tècnica de Key Data, Paz Álvarez, que també adverteix sobre com n'és de difícil per un govern "aguantar una situació tan crítica" com la crisi derivada de la pandèmia

L'enquesta dona al partit de Pedro Sánchez 116 escons, 4 menys que els que va aconseguir a les eleccions generals de novembre de 2019. El partit de Pablo Iglesias estaria més desgastat que el PSOE ja que dels 35 escons que va aconseguir als darrers comicis, passaria a tenir-te 27

El PP no es beneficia de la situació

El PP trauria 97 escons, vuit més que els 89 que té actualment. Tot i que millora el seu resultat, no li serviria per apropar-se a la Moncloa i per tant no aconseguiria treure rèdits electorals importants de la inestable situació de crisi actual.

La ultradreta de Vox segueix creixent un any després d'entrar al Congrés per primera vegada; la formació de Santiago Abascal passaria de 52 escons a 55. El partit havia experimentat una baixada de vots segons les enquestes de la primavera passada però a partir de setembre ja es va començar a recuperar. Ciutadans també aconsegueix frenar la caiguda i passa de 10 escons a 11.

Pel que fa als partits independentistes catalans, ERC tornaria a aconseguir 13 representants al Congrés i Junts per Catalunya en podria sumar un i passar de 8 a 9. La CUP perdria 1 diputat dels 2 que té ara.

Finalment, els partits bascos, PNB i EH Bildu, repetirien els resultats obtinguts el novembre de 2019: sis escons per a la formació d'Iñigo Urkullu i cinc per EH Bildu.