Els bisbes de Catalunya han visitat a la presó de Lledoners els presos independentistes de manera "volgudament discreta però compromesa" i, encara que mantenen un "respecte escrupolós davant les diverses opcions polítiques", consideren que "costa d'entendre la llarga presó preventiva". Ho tornaran a fer, asseguren, "ara que s'apropa Nadal". Els bisbes també s'han trobat amb els familiars dels presos. 

El vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Norbert Miracle, ha fet pública avui una carta inèdita en resposta a una altra d'escrita per Isabel Turull, germana de Jordi Turull, en la qual interpel·lava els bisbes sobre què feien davant "la llarga presó preventiva" dels dirigents polítics "i en el moment angoixant en què quatre d'ells han iniciat una vaga de fam a la presó de Lledoners".

La carta de la germana de Turull instava la jerarquia eclesiàstica catalana a pronunciar-se sobre la “injustícia” amb els presos polítics i la titulava "On sou, bisbes?". A la mateixa carta, adreçada a la Conferència Episcopal Tarraconense i a la jerarquia eclesiàstica catalana, Turull preguntava: "De què teniu por? De perdre clientela?", tot lamentant que si la resposta és afirmativa, voldrà dir que la "vostra església és una empresa" i, per tant, cal que torni a "les arrels cristianes per construir un món més just on el primer siguin les persones".

Preocupació per la vaga de fam

Miracle, en nom dels bisbes, expressa "el seu respecte i a la vegada la seva profunda preocupació davant la vaga de fam que duen a terme aquests quatre polítics, que posa greument en perill la seva salut i la seva vida". "Els cristians som defensors de la vida i vetllem per no posar-la en risc", argumenta al text. 

Els bisbes subratllen a la missiva que la incitativa de la vaga de fam "mostra la situació excepcional en què es troben aquests i els altres dirigents catalans" i destaquen el fet que encara no se'ls hagi celebrat cap judici oral. Afegeixen que els bisbes confien que seran sotmesos a un judici amb plenes garanties i en el mínim període de temps possible.

Carta inèdita

A l'escrit els bisbes revelen que els tretze bisbes que conformen la Conferència Episcopal Tarraconense van mostrar per unanimitat la seva "satisfacció" que traslladessin els presos polítics a centres penitenciaris ubicats en territori català. Afegeixen que també desitjaven, en aquest moment, "que es donessin passos perquè es pogués trobar una solució amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú".

A la carta, avancen per primera vegada que des que els líders independentistes són en presons catalanes, els bisbes que tenen polítics empresonats en centres situats a les seves diòcesis han visitat, "de forma volgudament discreta però compromesa, els qui pateixen la manca de llibertat". I ho faran novament amb motiu del Nadal ja proper. Els bisbes també s'han vist amb alguns familiars per donar-los suport "en aquests moments de sofriment". 

Miracle acaba la carta dirigint-se a Isabel Turull, germana de Jordi Turull, assegurant-li que els bisbes s'uneixen respectuosament a la seva preocupació pel seu germà i pels altres que estan fent la vaga de fam.